Blog
apr 08
huizenmarkt in Almere

Winnen op de huizenmarkt doe je zo

Dat de woningmarkt overspannen is, zal voor jou geen nieuws zijn. Mensen halen de vreemdste capriolen uit om aan een woning te komen. Was dit voorheen alleen in de grote steden aan de gang, inmiddels zijn de effecten van het tekort op de huizenmarkt ook daarbuiten merkbaar. Ben jij ook op zoek naar een koopwoning en vraag jij je af hoe je het huis van je dromen kunt scoren? We helpen je op weg.

Laat de computer voor je werken

Zodra een huis op Funda verschijnt, staan de kijkers al in rijen van drie opgesteld. Je wilt er dus als de kippen bij zijn als er een nieuw huis binnen jouw zoekopdracht beschikbaar komt. Wanneer je een account aanmaakt op Funda kun je jouw zoekopdracht opslaan en instellen dat je een e-mail wilt ontvangen zodra er een huis wordt aangeboden die aan jouw zoekcriteria voldoet. Zo hoef je niet 24 uur per dag als een zombie naar je beeldscherm te staren om maar niets te missen.

Trek een sprintje

Heb je een huis gezien dat wel eens jouw droomhuis zou kunnen zijn? Dan is het alle remmen los en GAAN, GAAN, GAAN. Reageer meteen én zorg dat je bereikbaar bent als de makelaar je belt om te komen kijken.

Geen tijd voor twijfel

Op de huidige huizenmarkt is geen tijd voor twijfel. De tijden van een tweede of zelfs derde bezichtiging voordat je een beslissing neemt, zijn voorbij. Is dit het beste huis dat je tot op heden hebt gezien en zie jij je er wel wonen? Breng dan snel een bod uit. Een verkoper mag niet op andere biedingen in gaan wanneer er al onderhandeld wordt met een potentiële koper. Let wel: je bent pas in onderhandeling als jij een bod hebt uitgebracht, waarop de verkopende partij heeft gereageerd met een tegenbod. Heb je nog geen reactie ontvangen op jouw bod? Dan ben je (nog) niet in onderhandeling en mag de verkoper andere biedingen aannemen.

Wees de concurrentie te snel af

Nog steeds zijn er veel mensen die onvoorbereid de huizenmarkt op gaan. Zij bieden op een huis terwijl zij nog geen flauw idee hebben of en zo ja hoeveel zij kunnen lenen. Zorg dat je jouw financiële zaken op orde hebt. Informeer naar wat je met jouw inkomsten en eventuele andere leningen of BKR registraties kunt lenen. Geef ook vooraf alle documenten aan jouw hypotheekbemiddelaar die zij nodig hebben om een hypotheek voor je aan te kunnen vragen. Heb je dit geregeld? Geef dit dan ook aan bij de verkopend makelaar. Dit kan je een voorsprong geven op de concurrentie.

Val op

1-op-1 bezichtigingen worden regelmatig verruild voor open huizen dagen of groepsaudiënties. Daar sta je dan tussen twintig andere potentiële kopers en de moed zakt je in de schoenen. Niet getreurd, ook deze situatie biedt kansen. Wat de meeste bezoekers niet zullen doen, is een praatje maken met de verkopende partij. Dit kan de makelaar zijn, maar ook steeds vaker de huidige eigenaren van de woning. Stel vragen over het huis, de buurt en de buren. Vergeet ook niet om iets over jezelf te vertellen. Zoek de connectie zodat je jouw gunfactor verhoogt en opvalt ten opzichte van de andere kijkers. Toon wel gemeende interesse. Mensen voelen het als jouw intenties niet oprecht zijn.

Aankopen die makelaar

Met een goede strategie en een gedegen voorbereiding kun je zelfs in deze hectische tijd het huis van jouw dromen binnen hengelen. Durf je het alleen niet aan, dan kun je er altijd nog voor kiezen om een aankoopmakelaar in te schakelen. Een goede aankoopmakelaar weet precies hoe de huizenmarkt werkt en wat er te koop is. Zijn/haar kennis, ervaring en netwerk kunnen je ook helpen om de concurrentie te slim af te zijn en er vandoor te gaan met het huis van jouw dromen.

I like to move it, move it

Wanneer jouw bod is geaccepteerd dan moeten jullie het nog eens worden over de randvoorwaarden. Een van die voorwaarden is de datum van de overdracht. Heb je geen zin om zelf je verhuizing uit te voeren check dan eerst bij het verhuisbedrijf van jouw keuze op welk termijn zij jouw verhuizing kunnen uitvoeren. Zo voorkom je dat je als nog zelf moet slepen met alle verhuisdozen, de bank en niet te vergeten de zware wasmachine.

Over de auteur

Hillebrand Verhuizingen & Transport is in 1992 door, Joop en Yvonne Hillebrand, opgericht in Almere na hun verhuizing naar deze jonge stad. Verhuizen staat in de top 3 van de meest stressvolle momenten in een mensenleven. Het is onze missie om de verhuizing van onze klanten rustig en overzichtelijk te laten verlopen, zodat zij terug kunnen kijken op een stressloze verhuizing.