Waar mensen werken worden fouten gemaakt. Aangezien verhuizen niet zonder de nodige mankracht lukt, bestaat er altijd een kans dat jij of je verhuishulp per ongeluk iets beschadigd. Tenslotte zit een ongeluk in een klein hoekje. Maar in de meeste gevallen had het voorkomen kunnen worden met de juiste kennis. Of door tijd en energie te steken in een goede voorbereiding. Omdat deze beperkt zijn in aanloop naar en tijdens je verhuizing, zullen we in dit artikel toelichten waar de gevaren zitten en dat voorkomen van verhuisschade grotendeels mogelijk is.
In ons vorige artikel over verhuisschade heb je kunnen lezen dat een verzekering fijn is om achter de hand te hebben. Maar dat het hebben/afsluiten van een verzekering geen garantie is dat je daadwerkelijk een (redelijke) uitkering krijgt wanneer er schade is ontstaan tijdens je verhuizing. Daarom is het beter om de kans op schades zo klein mogelijk te maken. Gelukkig zijn er vele en makkelijke manieren om dit te doen.
Schade aan de vloer
Een van de schades waar we het vorige artikel over hebben gehad zijn krassen op de vloer. Deze kunnen makkelijk worden voorkomen door een aantal dingen te doen. Allereerst: zorg voor een schone werkomgeving. Veeg je huis en het pad tussen de auto en het huis zo goed mogelijk schoon. Leg een extra mat neer in de gang zodat het ergste vuil onder de schoenen op de mat achterblijft. Voorkom het schuiven met spullen en meubilair. Mocht dit toch nodig zijn, leg er dan een (verhuis)deken onder. Of voorzie het meubel al voor plaatsing van viltjes.
Val en stootschades voor zijn

De meeste val en stootschades ontstaan doordat iemand het item niet goed vast heeft (til technieken) of doordat hij/zij het gewicht niet langer meer kan dragen. Verspreid daarom gewicht goed over de verhuisdozen. Til zware items samen en gebruik de juiste hulpmiddelen om het werk uit te voeren. Hoe lichter het werk, des te kleiner de kans dat iemand iets laat vallen.
Kwetsbare items zoals spiegels kun je extra beschermen door ze te verpakken met bijvoorbeeld noppenfolie. Schenk ook aandacht aan scherpe of hoekige items die over de trap naar een andere verdieping moeten. Hiermee veroorzaak je al snel pitten of deuken in de muur wanneer je hier geen extra aandacht aan besteed.
Struikelgevaar elimineren
Het zal niet de eerste keer zijn dat een doe-het-zelf-verhuizing eindigt op de eerste hulp. Gebroken benen en verzwikte enkels worden meer dan eens opgelopen door mensen die uit de verhuisauto of van de laadklep springen. In de meeste gevallen komt het doordat mensen struikelen over spullen die “even snel” zijn neergezet… in het looppad. Deze worden vervolgens vergeten en over het hoofd gezien met, in het ergste geval, een ritje naar de huisartsenpost als gevolg. Door de looppaden vrij te houden, blijft de verhuisomgeving zo veilig mogelijk en voorkom je struikelgevaar.
Verhuisschade voorkomen tijdens het transport
Ook tijdens het rijden van het oude naar het nieuwe huis kan er nog van alles misgaan. Zo kunnen spullen verschuiven wanneer deze niet goed zijn vast gezet. Let er dus op dat niets ‘op scherp staat’ en dat je de lading goed vast zet. Zeker wanneer de laadbak niet helemaal vol is. Gebruik hier laadstangen of bijvoorbeeld ratels voor.
Bescherm meubels en kwetsbare items al voor het laden of tijdens het laden van de spullen met (verhuis)dekens. Dit voorkomt schade door verschuiving, scherpe items et cetera.
Huur professionals in
Door het inhuren van professionele verhuizers loop je minder risico op verhuisschade. Ze weten als geen ander wat ze moeten doen en hoe ze jouw spullen veilig op hun nieuwe bestemming kunnen krijgen. Gerenommeerde verhuisbedrijven werken namelijk uitsluitend met ervaren verhuizers. Zij kennen de gevaren en weten precies wat ze moeten doen om verhuisschade te voorkomen. Naast de juiste ervaring én kennis hebben ze ook vele materialen tot hun beschikking om jouw spullen en woning te beschermen. Hierdoor is de kans op schade vele malen kleiner dan wanneer je zelf gaat verhuizen met hulp van vrienden en familie. Daarnaast zijn verhuisbedrijven doorgaans beter verzekerd tegen verhuisschade dan jij. Is er een schade ontstaan door toedoen van het verhuisbedrijf? Dan kun je hen hiervoor aansprakelijk stellen. Hun verzekeringsmaatschappij zal jouw schademelding dan in behandeling nemen en beoordelen. Lees voor het accepteren van de verhuisofferte goed de voorwaarden en condities door die van toepassing zijn op de verzekering. De verzekeringen van verhuisbedrijven zullen onderling verschillen, net als de offerte en kwaliteit die elk bedrijf biedt.
Voorkomen van verhuisschade
Kort samengevat kun je op de volgende manieren het risico op verhuisschade aanzienlijk verminderen:
- Maak het looppad (binnen en buiten) voor de verhuizing bezemschoon
- Leg een goede inloopmat neer
- Houd looppaden vrij
- Maak verhuisdozen niet te zwaar
- Verpak kwetsbare items met noppenfolie
- Gebruik verhuisdekens
- Zet alle spullen goed vast
- Schuif niets over de vloer
- Gebruik viltjes
- Huur een professioneel verhuisbedrijf in
Na het lezen van dit artikel ben je nog beter voorbereid op je verhuizing en weet je wat je te doen staat op verhuisschade te voorkomen. Wordt het je allemaal wat te veel of zie je het gewoon niet zitten om overal zelf op te moeten letten? Heb je de tijd en energie niet om overal zelf achteraan te gaan en te moeten regelen? Dan kan de hulp van een professioneel verhuisbedrijf extra fijn zijn. Wist je dat je zelf kunt bepalen hoe je verhuizing eruit ziet? Je krijgt vooraf een verhuisofferte die helemaal is afgestemd op jouw wensen. Zo betaal je alleen voor de hulp die je wilt ontvangen. En de rest kun je, mits je dat wilt, zelf doen met de hulp van jouw vrienden en familie. Benieuwd hoe je ontzorgt kunt worden? Plan dan een afspraak in met een van onze verhuisadviseurs. Tijdens een kennismakingsgesprek kom je precies te weten wat er allemaal mogelijk is. De op maat gemaakte offerte ontvangen je vervolgens snel per e-mail. Handig toch?
Er kunnen geen reacties worden achtergelaten.