Blog
sep 12
verhuisverlof verhuizen zonder vrije dagen op te nemen

Verhuizen zonder een vrije dag op te nemen. Het kan met verhuisverlof.

Nee, we bedoelen niet dat je in je vakantie of in het weekend moet gaan verhuizen. Dit laatste is sowieso niet aan te raden. Het is in de CAO van verhuisbedrijven vastgelegd dat reguliere werkdagen op maandag tot en met vrijdag vallen. Dit betekent dat dagen in het weekend zijn aangewezen als overwerk. Hierdoor zal je verhuizing op een dag in het weekend een stuk duurder zijn, dan wanneer je deze op een doordeweekse dag laat plaatsvinden. Grote kans dat je op deze dagen moet werken. Aangezien er een hoop moet gebeuren rondom je verhuizing, gaan je vrije dagen er rap doorheen. Maar… voor je verhuizing hoef je niet altijd een vrije dag aan te vragen om toch vrij te zijn. Verhuisverlof kan de oplossing zijn.

Ga efficiënt te werk

Om vrije dagen te kunnen besparen is het belangrijk om efficiënt te werk te gaan. Plan daarom zoveel mogelijk afspraken op één dag. Hoe langer je van te voren begint met het inplannen van afspraken, hoe makkelijker je dit voor elkaar krijgt. Bekijk ook kritisch welke afspraken of activiteiten je ’s avonds of in het weekend kunt (laten) uitvoeren. Niet alles hoeft onder werktijd te gebeuren. Tegenwoordig zijn veel werkgevers flexibel als het aankomt op werktijden. Bespreek of het mogelijk is om, indien nodig, eerder of later te beginnen. Zo kun je afspraken aan het begin of einde van je werkdag plannen zonder vrij te hoeven nemen.

Zoveel tijd neemt je verhuizing in beslag

Hoeveel tijd jouw verhuizing in beslag neemt, hangt af van een aantal factoren.

1) De hoeveelheid spullen; hoe meer spullen je hebt, hoe langer het duurt om deze in- en uit te pakken en te verhuizen.

2) Hoeveelheid hulp; wanneer je alles alleen moet doen, heeft dit een grotere invloed op jouw agenda dan wanneer je werkzaamheden kunt uitbesteden.

3) Reisafstand tussen jouw oude en nieuwe huis; deze hoeven wij niet uit te leggen toch?!

We gaan er even vanuit dat je jouw verhuizing uitbesteedt aan een professioneel verhuisbedrijf. Een gemiddelde verhuizing van een gezin met twee kinderen kan op één dag worden uitgevoerd. Mits je zelf de verhuisdozen in- en uitpakt en eventueel het de- en montagewerk op je neemt. Zodra de afstand tussen jouw oude en nieuwe huis groter is dan laten we zeggen 1 tot 1,5 uur enkele reis (houd er rekening mee dat een verhuiswagen maximaal 80 km/u rijdt en er dus langer over doet dan jij zelf), kan het zijn dat het verhuisbedrijf de werkzaamheden verdeelt over twee dagen. Als je aanvullend het inpakken van de verhuisdozen ook uitbesteedt, tenslotte zijn de professionals meer bedreven en dus sneller in dit soort werkzaamheden, dan gebeurt dit doorgaans de dag voor de verhuizing.

Samenvattend kun je dus concluderen dat je verhuizing in één dag, en in het ergste geval 3 dagen, in beslag neemt. Wanneer je een partner hebt met wie je de taken kunt delen, is dat nog een bonus. Je hoeft namelijk echt niet allebei aanwezig te zijn tijdens de verhuizing, mits je vooraf concrete afspraken hebt gemaakt omtrent de te verhuizen goederen en de inrichting van het nieuwe huis.

Verhuisverlof, vrij zijn zonder vrije dagen op te nemen

In jouw cao, arbeidsovereenkomst of het bedrijfsreglement van jouw werkgever, staat vermeld wanneer je recht hebt op bijzonder of buitengewoon verlof. Bijvoorbeeld wanneer je gaat trouwen of… verhuizen. Doorgaans kun je als werknemer maximaal 2 dagen bijzonder of verhuisverlof opnemen voor je verhuizing. Om te weten wat voor jouw van toepassing is, kun je een van de eerder genoemde documenten raadplegen. Er zit wel een potentieel addertje onder het gras, genaamd ‘jouw werkgever’. Deze is namelijk niet verplicht om dit verlof toe te kennen, omdat dit niet bij wet is geregeld.

Mijn werkgever geeft geen verhuisverlof

De ene baas is de andere niet. Mocht de jouwe je verplichten om toch vrije dagen op te nemen voor je verhuizing, ga dan zo efficiënt mogelijk te werk. Doe zelf wat je zelf moet doen. Vraag hulp voor de taken die ook door anderen uitgevoerd kunnen worden. Bijvoorbeeld door een verhuisbedrijf. Dit kan gaan om je gehele verhuizing, maar dit is niet noodzakelijk. Je kunt bij een professioneel verhuisbedrijf je verhuizing vormgeven zoals je dat zelf wilt. En dus zelf bepalen wat je wel of niet uitbesteedt. Zo heb je niet alleen invloed op de hoogte van de investering, maar ook op de hoeveelheid tijd die je zelf kwijt bent aan je verhuizing.

Benieuwd wat de mogelijkheden zijn? Neem contact met ons op of vraag direct een vrijblijvende afspraak aan met een van onze adviseurs.

Over de auteur

Hillebrand Verhuizingen & Transport is in 1992 door, Joop en Yvonne Hillebrand, opgericht in Almere na hun verhuizing naar deze jonge stad. Verhuizen staat in de top 3 van de meest stressvolle momenten in een mensenleven. Het is onze missie om de verhuizing van onze klanten rustig en overzichtelijk te laten verlopen, zodat zij terug kunnen kijken op een stressloze verhuizing.