Je hebt besloten om te gaan verhuizen. Door de grote vraag naar huizen en het kleine aanbod, is de kans groot dat je huis verkocht is voordat hij goed en wel op Funda staat. Landelijk gezien zijn huizen gemiddeld binnen 29 dagen verkocht. Lokaal, zoals in Almere, kan dat zelfs al binnen een week of 3 zijn. Tijd om af te wachten is er niet. Om goed beslagen ten ijs te komen, is het verstandig om direct aan de slag te gaan zodra je de beslissing hebt genomen om te gaan verhuizen. In dit artikel geven we antwoord op de vraag: “Verhuizen, wat moet je regelen?”
Makelaar uitkiezen
Ben je eigenaar van een koopwoning dan is het belangrijk om het verkoopproces in gang te zetten. Je kunt hiervoor een makelaar benaderen. Die kent de markt op zijn duimpje en jou kan begeleiden naar een zo gunstig mogelijke verkoop. Denk er ook over na om een aankoopmakelaar in te schakelen, als je weer een nieuwe woning wilt aankopen. Zeker in de huidige markt kan een aankoopmakelaar jouw kansen op de huizenmarkt vergroten.
Verhuisoffertes aanvragen

Het lijkt op het eerste oog iets waar je pas mee aan de slag gaat, zodra jouw huis (onder voorbehoud) verkocht is. Maar niets is minder waar. Zodra je de beslissing hebt genomen om te gaan verhuizen, is het verstandig om direct verhuisoffertes aan te vragen. Prematuur? Zeker niet. Direct een verhuisofferte aanvragen raden we aan omdat:
- De planning van verhuisbedrijven loopt in veel gevallen zo’n 6-8 weken vooruit. Wil je zeker weten dat een verhuisbedrijf nog tijd heeft in de gewenste verhuisperiode? Dan moet je snel kunnen handelen zodra je een potentiële overdracht inplant. Wanneer je eerst nog diverse offertes moet opvragen, ontvangen en vergelijken, kan het zijn dat het verhuisbedrijf al is volgeboekt. Zeker als de overdracht vrij snel plaatsvindt.
- Als je bekend bent met de kosten die jouw verhuizing en potentiële opslag van jouw inboedel met zich meebrengen, kun je een bod op jouw woning beter beoordelen. Stel dat je meerdere biedingen ontvangt op jouw huis (niet ondenkbaar in deze markt). Bod 1 is hoger, maar de bieder wil op korte termijn de sleutel ontvangen. Bod 2 is iets lager, maar de bieder heeft geen haast waardoor je nog tijd hebt om op je gemak een nieuwe woning te zoeken. Op welk bod ga je dan in? Dat is natuurlijk van verschillende variabelen afhankelijk. Een van die variabelen is bijvoorbeeld de kosten voor de opslag van jouw inboedel. Wanneer je hier alle informatie over hebt, kun je goed afwegen of dat extra geld opweegt tegen de extra kosten die je moet maken.
- Zodra de makelaar bij je over de vloer komt, is een van de eerste dingen die hij/zij zal zeggen dat er opgeruimd moet worden. Dat wordt niet gezegd omdat er een bom is ontploft in jouw huis. Wel omdat potentiële kopers zoveel mogelijk ruimte willen ervaren. Heb je al een keuze gemaakt voor een verhuisbedrijf, onder voorbehoud van verkoop? Dan kan deze je verhuisdozen leveren om de “overtollige” spullen in op te bergen. Als je geen ruimte hebt om de dozen uit het zicht op te bergen, dan kan het verhuisbedrijf deze ook voor je opslaan tot je verhuizing.
Een planning maken
Bij een verhuizing zijn meerdere partijen betrokken. Kopers, verkopers, notarissen, aannemers, providers, verhuisbedrijven en ga zo nog maar even verder. Allen met een eigen schema. Een gedegen planning maken waarin ruimte is opgenomen voor tegenslag is cruciaal. Hoe je dit doet en uiteindelijk tot de perfecte verhuisdatum komt, leggen we uit in een blog die wij eerder schreven over dit onderwerp.
Verhuischecklist
Op internet zwerft al sinds jaar en dag een standaard verhuischecklist rond, die je veelal gratis kunt downloaden. Het is ons opgevallen dat deze checklist vaak gedateerd is en niet de volledige lading dekt. Daarom hebben wij een verhuischecklist ontwikkeld gebaseerd op onze jarenlange ervaring, die wij regelmatig updaten.
Wil je graag gebruik maken van onze kennis en ervaring? Schijf je dan hieronder gratis in en ontvang onze op maat gemaakte verhuischecklist.
Er kunnen geen reacties worden achtergelaten.