Blog
mrt 10
Verhuizen naar een kleinere woning

Verhuizen naar een kleinere woning in 5 stappen

Er kunnen vele redenen zijn waarom je gaat verhuizen naar een kleinere woning. De kinderen zijn allemaal het huis uit. Je wordt ouder en wilt een meer onderhoudsvriendelijker huis. Of je wilt bijvoorbeeld een kleinere invloed op het milieu hebben. Wat de reden ook is… het betekent dat je kritisch moet kijken naar de spullen die je wel én niet meeneemt naar jouw nieuwe, kleine(re) thuis. Dat kan voelen als een lastige opgave. In dit artikel delen we vijf tips die je kunnen helpen wanneer je gaat verhuizen naar een kleinere woning.  

Weg doen of vervangen

Meubilair neemt het meeste ruimte in beslag. Het is daarom aan te raden om kritisch te kijken naar wat je echt nodig hebt. Heb je bijvoorbeeld alle eetkamerstoelen nodig of heb je in 90% van de tijd voldoende aan slechts vier of zes stoelen? Misschien is het logeerbed in de laatste jaren minimaal gebruikt en volstaat het om een matras of luchtbed als reserve te hebben. Wanneer je realistisch naar jouw inboedel kijkt, zul je zien dat er best het een en ander achter kan blijven, zonder dat je in comfort en gemak hoeft in te leveren.

Daarnaast is het ook handig om te kijken of je meubilair kunt ‘inruilen’ voor een compacter model. Zo kun je de hoekbank inruilen voor een 2,5-zitsbank met één of twee fauteuils. En als jouw kingsize bed niet in de nieuwe slaapkamer past, kun je deze vervangen door een regulier tweepersoonsbed. Herinner jij je nog de lange dagen dat jij en je partner knus tegen elkaar aan lagen? Goed excuus om lekker dicht tegen elkaar aan te kruipen.

Ruimtebesparend meubilair

De hype rondom tiny houses zorgt er mede voor dat er steeds meer handige en ruimtebesparende oplossingen komen voor reguliere meubels. Denk aan uitschuifbare eettafels, opklapbare bureaus, bankstellen met verborgen compartimenten en lades in traptreden en onder bedden. Met een beetje creativiteit en inspiratie van internet kun je optimaal gebruik maken van de beperkte vierkante meters die je tot je beschikking hebt straks.

Geen krijtbord nodig? Je kunt dit idee ook uitvoeren meteen spiegel.

Uitzoeken met focus

Besluiten of je iets wel of niet meeneemt wanneer je verhuist naar een kleinere woning, kan lastig zijn. Veel items brengen waarschijnlijk herinneringen naar boven of hebben emotionele waarde. Met onze methode kun je het uitzoekproces makkelijker maken. Stel jezelf de volgende drie vragen (in deze volgorde):

[Het artikel gaat verder na de foto]

Wanneer het antwoord op al deze vragen ‘nee’ luidt dan kun je afscheidt nemen van het betreffende item. Heb je er ondanks, dat het niets aan de kwaliteit van jouw leven toevoegt, toch moeite mee omdat er emotionele waarde aan hangt? Kijk dan of er meerdere items zijn die je aan dezelfde persoon of hetzelfde moment doen denken. Kies er uit deze items vervolgens één uit die je van jezelf mag bewaren.

(Deze methode werkt ook heel goed wanneer je in de verleiding komt om iets nieuws te kopen)

Stapje voor stapje

Het kan zijn dat je, ondanks onze handige methode, nog steeds opkijkt tegen het uitzoeken en afscheid nemen van jouw spullen. Wees streng wat betreft het opruimen, maar geef jezelf wat ruimte om het proces stap voor stap te doorlopen. Ga niet overal tegelijkertijd mee aan de slag. Maar kies ervoor om kamer voor kamer door je bezittingen heen te gaan en doe het niet allemaal op één dag. Rome is ook niet in één dag gebouwd. Geef jezelf de tijd om aan het idee te wennen. Doe per kamer weg wat er weg kan. En begin pas de volgende keer aan een nieuwe kamer.

Geef spullen die jij niet meeneemt, die nog wel goed te gebruiken zijn een tweede leven bij familie, vrienden of via de kringloopwinkel. Het idee dat je er iemand anders blij mee maakt, kan het idee dat er spullen weg moeten een stuk makkelijker maken.

Externe opslagruimte

opslagruimte almere inboedelopslag almere meubelopslag almere

Zijn er spullen waar je nog over twijfelt of het in je nieuwe huis past? Of durf je er nog niet definitief afstand van te doen? Sla het op in een externe opslagruimte. Als na het uitpakken en inrichten blijkt dat je het toch kwijt kunt, kun je het als nog in je huis plaatsen. Heb je de spullen die er staan na 3 maanden niet gemist? Dan kunnen ze definitief weg.

Ga jij verhuizen naar een kleinere woning?

We hopen dat dit artikel je helpt bij het maken van de keuze wat wel en niet met je mee gaat naar jouw nieuwe huis. Wees streng tijdens het uitzoeken, maar niet voor jezelf. Gun jezelf de tijd om langzaam aan het idee te wennen en doe het stapje voor stapje. Verhuizen is een marathon. Geen sprint.

Over de auteur

Hillebrand Verhuizingen & Transport is in 1992 door, Joop en Yvonne Hillebrand, opgericht in Almere na hun verhuizing naar deze jonge stad. Verhuizen staat in de top 3 van de meest stressvolle momenten in een mensenleven. Het is onze missie om de verhuizing van onze klanten rustig en overzichtelijk te laten verlopen, zodat zij terug kunnen kijken op een stressloze verhuizing.