Blog
feb 06
Verhuizen naar Almere

Verhuizen naar Almere, dit moet je weten

Almere ontleent haar naam aan het meer of binnenzee uit de Middeleeuwen genaamd Aelmere. Er is een hoop veranderd sinds de eerste inwoners in 1976 de sleutel van hun huizen kregen. Inmiddels is de stad ruim 440 kilometer aan vrijliggende fietspaden, 9 stadsstranden en ruim 800 bruggen (twee keer zoveel dan Venetië) rijker. Dat de stad steeds volwassener wordt is duidelijk te merken. Onder andere aan het woonplezier dat haar inwoners ervaren. Dit jaar staat Almere zelfs op de zesde plek in de ranglijst van beste woonsteden van Nederland. Grappig detail voor wie gaat verhuizen naar Almere, is dat de stad een van de weinige steden is waar de binnenstad niet alleen per auto, fiets, trein en stadsbus te bereiken is, maar ook… per boot.

We kunnen je veel vertellen over de lekkerste restaurants en mooiste plekjes in de stad. Wanneer je in een nieuwe stad gaat wonen, zit je vooral te wachten op nuttige informatie zodat je snel de weg weet te vinden in jouw nieuwe urban jungle. In dit artikel delen we dan ook nuttige informatie die je helpt snel wegwijs te worden in de stad wanneer je gaat verhuizen naar Almere.

Verhuizen naar Almere, dit moet je weten

Inschrijven in de Gemeente

Je kunt je maximaal vier weken tot uiterlijk vijf dagen na je verhuizing inschrijven in de Gemeente. Per post ontvang je een bevestiging zodra jouw verhuizing is geregistreerd. Jouw verhuizing wordt op de verhuisdag geregistreerd. Dit duurt ongeveer twee weken. Inschrijven en relevante informatie vind je hier.

Navigeren door de stad

Almere is opgebouwd uit wijken en buurten die ingericht zijn rondom een thema. Zo zijn er de Muziekwijk, Eilandenbuurt, Kruidenwijk en Tussen de Vaarten. Maar heel weinig mensen weten dat je met wat algemene kennis en zonder navigatiesysteem, tot op een paar straten van jouw bestemming kunt komen. Binnen elke wijk zit namelijk nog een structuur verborgen.

Neem bijvoorbeeld de Kruidenwijk die is opgebouwd uit onder andere kruiden, specerijen, grassen en mossen. En zo ligt de Azorenweg pal naast de Gran Canariastraat in de Eilandenbuurt. Net als de eilanden zelf. Handig om te weten en leuk om te vertellen op jouw housewarming. Wedden dat de meeste mensen, zelfs degene die al geruime tijd in Almere wonen, verrast reageren wanneer je ze dit vertelt?!

Apart wegenstelsel

In oude(re) steden delen fietsen, stadsbussen, trams en auto’s vaak één en dezelfde weg. Met als resultaat dat je als fietsen regelmatig bijna van je sokken gereden en sta je onnodig lang op de bus te wachten omdat het onderweg druk was met autoverkeer. Niet in Almere! Hier hebben alle vervoersmiddelen een eigen wegenstelsel. Zo kun je op de fiets overal veilig komen door de ruim 440 kilometer vrijliggende fietspaden en rijden de bussen gewoon op tijd door de autovrije busbanen.

Parkeren

Parkeerservice Almere | P1, gevestigd aan de Blekerstraat 6, verwerkt alle aanvragen en beheert de uitgifte van parkeervergunningen- en ontheffingen. Bijna alle ‘parkeerproducten’ kun je online aanvragen.

In tegenstelling tot andere grote steden kun je in Almere makkelijk jouw auto kwijt op een van de vele parkeerplaatsen in de straten, openbare parkeerterreinen en parkeergarages. Wanneer je met de auto naar de binnenstad gaat, zul je moeten betalen om je auto te parkeren. Betaal bij voorkeur niet contant. De betaalautomaten geven namelijk géén wisselgeld terug. Ook in het winkelgebied in Almere-Buiten moet je ‘betalen’ om je auto te mogen parkeren. Maar bij het lezen van het maximum dagtarief zal er een glimlach op je gezicht verschijnen. Die is namelijk maar twee hele euries. Heb je geen zin om te betalen voor het parkeren van je auto? Rijd dan even naar Almere-Haven. Hier is parkeren namelijk nog altijd… gratis.

Verhuizen naar Almere

Afvalverzameling

Er wordt op vier manieren afval ingezameld. Via het ondergrondse tunnelsysteem (voor appartementen), afvalcontainers, het grofvuil en via de recycleperrons.

Afval wordt gescheiden ingezameld. Er wordt onderscheid gemaakt tussen GFT, plastic, papier en restafval. In de afvalkalender kun je precies terugvinden wanneer welke container wordt geleegd.

Is jouw afvalcontainer kapot, wil je een aanvullende container aanvragen of is jouw container per ongeluk niet geleegd, dan kun je dit online regelen.

Wanneer jouw afvalcontainer vol is of je afval hebt dat te groot is voor de afvalcontainer, dan kun je dit kosteloos inleveren bij een van de recycleperrons in de stad. Past het niet in je auto, dan kun je zelfs gratis een aanhangwagen lenen (3 uur per keer).

Geen zin of tijd om het zelf weg te brengen? Dan kun je het ook gratis op afspraak laten ophalen door de Stadsreiniging.

One-stop shopping voor je huis

Ben je op zoek naar inspiratie voor je nieuwe huis, heb je een nieuwe bank nodig, wil je de tuin aankleden of een likje verf nodig? Je kunt het allemaal vinden bij de woonwinkels in Doemere. Met ruim 35 woonwinkels en meubelzaken is er weinig dat je hier niet kunt krijgen op jouw nieuwe huis tot een thuis te maken.

We hopen dat dit artikel je heeft geholpen, ongeacht of je al van plan was om te verhuizen naar Almere of nu nieuwsgierig bent geworden naar de stad. Ben je er na al dat klussen, winkelen en schoonmaken wel klaar mee en kun je wel wat hulp gebruiken bij je verhuizing. Lees dan gerust verder op deze website.

Over de auteur

Hillebrand Verhuizingen & Transport is in 1992 door, Joop en Yvonne Hillebrand, opgericht in Almere na hun verhuizing naar deze jonge stad. Verhuizen staat in de top 3 van de meest stressvolle momenten in een mensenleven. Het is onze missie om de verhuizing van onze klanten rustig en overzichtelijk te laten verlopen, zodat zij terug kunnen kijken op een stressloze verhuizing.