okt 19
verhuizen met kinderen

Verhuizen met kinderen

Hoeveel je er ook naar uitkijkt om in te trekken in je nieuwe huis, verhuizen blijft spannend. Zelfs als je volwassen bent, laat staan als er (kleine) kinderen bij betrokken zijn. Een verhuizing betekent een nieuwe omgeving. Wellicht een nieuwe school en daarmee het verlies van vrienden. Het is nogal wat. De voorbereiding is dus nog belangrijker wanneer je gaat verhuizen met kinderen. Hoe kun je dit doen?

Niet te vroeg

Je kent jouw kind het beste, maar de meeste kinderen houden niet van verandering. Nog meer dan jij en ik, hechten kinderen zich aan hun bekende en vertrouwde omgeving. Jonge kinderen begrijpen het concept tijd nog niet goed. Volgens diverse orthopedagogen is het daarom beter om nog even te wachten met vertellen dat jullie gaan verhuizen.

Wil je tijd tastbaar maken? Maak dan samen een ‘advent’ kalender die jullie kunnen gebruiken om af te tellen naar de verhuizing. Wanneer je op een speelse manier verhuizen ter sprake wilt laten komen, dan kan een kinderboek een leuke methode zijn om het onderwerp langzaam aan te snijden. Houd jouw kind van kleuren? Dan zijn er ook volop kleurplaten te vinden met verhuizen als thema.

Nieuwe spullen uitzoeken

Het zoeken naar een huis en het uitkiezen van de vloer dat doe je uiteraard zelf. Maar er zijn ook zeker dingen die je door je kind kunt laten doen om hem/haar bij de verhuizing te betrekken. Zo kun je jouw kind laten helpen bij het uitzoeken van het nieuwe meubilair of de aankleding van zijn/haar kamer. Door enkele opties te geven waar je kind uit kan kiezen, maak je dit proces overzichtelijk.

Inpakken

In voorbereiding op de daadwerkelijke verhuizing kun je jouw kind ook betrekken bij het inpakken. Laat hem/haar een rugzak of koffertje inpakken met kleding en wat entertainment voor de dagen voor en na de verhuizing. Ook het helpen inpakken van bijvoorbeeld speelgoed in verhuisdozen is een goede manier om je kind op een laagdrempelige manier te betrekken bij de verhuizing.

Je kunt ze een eigen verhuisdoos geven of zelfs laten versieren, die herkenbaar is, waar de spulletjes inzitten die ze als eerste willen uitpakken zodra de verhuizing achter de rug is. Zo hebben ze iets om naar uit te kijken. De herkenbare spullen zorgen er ook nog eens voor dat jouw kind zich sneller op zijn gemak voelt.

Inrichten

Het inrichten van de nieuwe kamer is ook een leuke manier om je kind actief deel te laten nemen aan de verhuizing. Laat hem/haar meedenken over waar het bed komt te staan of waar de speelhoek komt voor alle Lego of barbiepoppen.

Verhuizen met kinderen?

Tijdens de verhuizing ben je zelf druk bezig en heb je al je aandacht nodig om vragen te beantwoorden en het uitvoeren van randactiviteiten. Er is nauwelijks plek voor je kind om rustig te kunnen spelen. Hierdoor worden ze al snel onrustig en raken ze verveelt. Om zelf het overzicht te kunnen bewaren en uiteindelijk ook om je kind een plezier te doen, raden we sterk aan om hem/haar gewoon naar school te laten gaan of bij een vriendje te gaan spelen.

Wil je de overgang niet te abrupt maken? Neem het kind dan de dag van tevoren nog even mee naar het nieuwe huis om te laten zien waar hij/zij de volgende avond zal gaan slapen. Wanneer je kind al iets ouder is, kun je tijdens de verhuizing nog wat leuke foto’s laten zien van de voortgang. Zo zien ze van een afstand hoe de verhuizing eraan toe gaat.

Misschien nog wel het meest belangrijke…

Blijf positief

Natuurlijk is niet alles aan een verhuizing leuk. Gevoelens rondom de onzekerheid, en het onbekende mogen er zeker zijn. Probeer wel de nadruk te leggen op de leuke en positieve dingen die de verhuizing met zich meebrengt. Een tuin waarin je kind straks kan gaan spelen. De mooie kamer die hij/zij krijgt. Of het feit dat ze opa en oma vaker zullen gaan zien, omdat jullie straks dichterbij wonen.

We hopen dat dit blog je heeft geïnspireerd voor wanneer jij gaat verhuizen met kinderen. Er zijn, met wat creativiteit, vele manieren om je kind voor te bereiden en te betrekken bij de verhuizing. Houd vooral voor ogen dat elk kind anders is en anders kan reageren. Sta je aan het begin van het verhuisproces en heb je het gevoel dat je overladen wordt met alles wat je nog moet doen? Een verhuiscoördinator kan je overzicht, rust en vaak zelfs een kostenbesparing opleveren.

Over de auteur

Hillebrand Verhuizingen & Transport is in 1992 door, Joop en Yvonne Hillebrand, opgericht in Almere na hun verhuizing naar deze jonge stad. Verhuizen staat in de top 3 van de meest stressvolle momenten in een mensenleven. Het is onze missie om de verhuizing van onze klanten rustig en overzichtelijk te laten verlopen, zodat zij terug kunnen kijken op een stressloze verhuizing.