Een verhuizing laat het stressniveau van mensen flink stijgen en ze hebben er nog wel zelf voor gekozen. Onze huisdieren daarentegen hebben geen idee wat hun overkomt als hun vertrouwde territorium ineens wordt overgenomen door nieuwe geuren, verhuisdozen en vreemde mensen, beter bekend als de verhuizer, klusjesman en internetmonteur. Ze ervaren een verhuizing als zeer stressvol. Wanneer je gaat verhuizen met huisdieren vraagt dat dus om wat empathie en extra voorbereidingen.
Door de jaren heen hebben wij ruime ervaring opgedaan met klanten die verhuizen met huisdieren. We delen onze ervaringen en kennis graag met je, zodat ook jouw huisdier met zo min mogelijk stress de verhuizing doorkomt. Dit keer, hebben we er echter voor gekozen om een professional aan het woord te laten als het aankomt op huisdieren. We hebben onze dierenarts, waar wij al sinds 1992 komen, Mariska Roeterdink van Dierenkliniek Amersfoortweg gevraagd hoe je het beste kunt handelen wanneer je gaat verhuizen met huisdieren.
Verhuizen met huisdieren
Verhuizen met een hond
- Waar moet je rekening mee houden als je gaat verhuizen met een hond?
Bij een hond is het allerbelangrijkste om te realiseren dat hij op de baas gericht is. Tijdens een verhuizing ben je erg druk en mogelijk gestrest en heb je op zijn minst minder tijd of aandacht voor het dier. - Wat moet je vooral niet doen wanneer je gaat verhuizen met een hond?
Ons advies is dan ook om je hond vlak voor de verhuizing bij een oppas te brengen of een paar dagen in een pension onder te brengen. Laat de hond vooral niet bij de verhuizing aanwezig zijn. - Waar moet je op letten in de eerste dagen/weken in de nieuwe woonomgeving?
Omdat een hond zo op de baas gericht is, is het belangrijk om zelf veel thuis te zijn tijdens de eerste dagen in het nieuwe huis. Probeer zelf zo rustig mogelijk te zijn in de nabijheid van de hond. Zo krijgt het dier vertrouwen in de nieuwe omgeving. Laat ook vooral zelf je hond uit. Jullie kunnen zo samen rustig zijn/haar nieuwe territorium verkennen. - Wat vergeten mensen vaak als ze gaan verhuizen met een hond?
Zorg ervoor dat je hond gechipt is én dat de registratie qua nieuwe adres klopt. Dit dien je zelf tijdig te regelen bij de databank. - Wat kun je doen als je een extreem gevoelige/zenuwachtige hond hebt?
Als je bovenstaande adviezen ter harte neemt, doe je er alles aan om je hond zo relaxt mogelijk door de verhuizing heen te ‘slepen’. Wij geven eigenlijk nooit medicatie aan een hond hiervoor.
Verhuizen met een kat
- Wat kun je het beste doen met de hond tijdens de verhuizing?
Een kat is van nature meer aan zijn omgeving gehecht dan aan zijn baasje. Hierdoor is het erg belangrijk dat de omgeving zo rustig mogelijk is. Het beste is om je kat over te brengen naar het nieuwe huis, vóór de verhuisdag.
De kat moet dan opgesloten worden in één kamer, waar op de dag van de verhuizing niemand komt. Bijvoorbeeld de badkamer. Zet in deze kamer zoveel mogelijk zijn/haar eigen spulletjes uit het oude huis. Deze hebben nog een vertrouwde geur. Pas als de drukte van de verhuizing voorbij is, in de avond, pas de deur op een kier zetten. Zo kan je kat in zijn/haar eigen tempo het nieuwe huis verkennen. - Waar moet je op letten in de eerste dagen/weken in de nieuwe woonomgeving?
Wij adviseren je om jouw kat zes weken binnen te houden. Je kant heeft dan voldoende tijd om de nieuwe geur van het huis op te slaan, zodat hij/zij de weg naar het nieuwe huis weet terug te vinden. - Wat vergeten mensen vaak als ze gaan verhuizen met een kat?
Het kan gebeuren dat de kat je ontglipt en eerder buiten komt. Of dat hij/zij toch de weg kwijt raakt. Als je kat dan niet gechipt is of het adres/de contactgegevens zijn niet bijgewerkt in de database, kan er geen contact met je worden opgenomen als hij/zij is gevonden. Zorg er daarom voor dat je kat gechipt is én dat jouw contact- en adresgegevens up to date zijn. Dit dien je zelf tijdig te regelen bij de databank. - Wat kun je doen als je een extreem gevoelige/zenuwachtige kat hebt?
Indien nodig kun je in het nieuwe huis een verdamper met feromonen (Feilway) worden toegepast om de kat zich meer vertrouwd en dus rustiger te laten voelen in de nieuwe omgeving.
Laat je voor de verhuizing alvast inschrijven bij een nieuwe dierenarts wanneer je in een nieuwe stad gaat wonen. Als er dan onverhoopt iets met jouw huisdier gebeurd, kun je hem/haar direct meenemen naar de dierenarts die je zorgvuldig hebt uitgekozen.
Verhuizen met een knaagdier
- Wat kun je het beste doen met jouw cavia, hamster, konijn etc. tijdens de verhuizing?
Zorg voor zoveel mogelijk rust rond het knaagdier. Zet het hok in het nieuwe huis in een afgesloten, rustige kamer waar niemand komt. Voor het maagdarmkanaal is het belangrijk dat er hooi en water is. - Wat moet je vooral niet doen als je gaat verhuizen?
Geef vooral niet te veel groenvoer. Dit kan gasvorming veroorzaken. Geef dit dus in beperkte mate. - Wat is de beste plaats om het verblijf te plaatsen?
Plaats het verblijf in het nieuwe huis op een tochtvrije plek. Zorg er ook voor dat er geen fel (direct) zonlicht op valt. Dit kan er voor zorgen dat de temperatuur te hoog oploopt voor jouw cavia/konijn/hamster/rat etc.
Verhuizen met een vogel
Verhuizen met een vogel is over het algemeen vrij makkelijk. Net als bij de andere huisdieren adviseren wij je om jouw vogel te verhuizen voor de verhuisdag en de kooi of volière in een rustige kamer te plaatsen. Zet hem pas na de verhuizing in de kamer waar hij komt te staan als alle drukte voorbij is.
Met deze tips van Mariska ben je goed voorbereidt als je gaat verhuizen met huisdieren. Houd er wel rekening mee dat elk dier anders is. Het zijn net mensen 😉 Heb je nog aanvullende vragen of loop je tegen iets aan wat wij niet hebben besproken in deze blog? Neem dan contact op met ons of jouw dierenarts. We wensen jou en jouw harige en/of gevederde vrienden veel succes met de geplande verhuizing!
Bedankt voor het delen van de verhuistips wanneer je dieren hebt. Mijn hond heeft ook veel last van stress nu we bezig zijn met het opruimen en uitzoeken van spullen omdat we gaan verhuizen. Wellicht breng ik hem een weekje naar het pension, zodat hij wat rustiger wordt.
Je hond ergens laten logeren kan inderdaad een goede oplossing zijn. Honden kunnen hier beter tegen dan katten. Probeer zolang als mogelijk de ruimtes waar de hond (het meeste) komt, in tact te houden. Het per kamer inpakken kan ook handig zijn. Zo vindt de ‘hectiek’ slechts op 1 plek tegelijkertijd plaats. Dit kan ook helpen om beter de rust te bewaren voor je hond. Wat vaker een wandelingetje kan ook geen kwaad. Zo is hij/zij even weg uit de stressvolle omgeving en kan de eigen spanning er af gelopen/gerend worden.
Goede tips voor het verhuizen van huisdieren. Wij hebben de hond kunnen uitbesteden tijdens de verhuizing. Over de kat maakten wij ons wat zorgen. Gelukkig is er in het nieuwe huis een veranda aangrenzend aan een gesloten tuin. Daar konden we hem kwijt en hij heeft uiteindelijk de hele dag in de zon liggen suffen.
Zo te horen zijn uw hond en kat de verhuisdag zo goed als stressvrij doorgekomen. Fijn dat u daar bewust over heeft nagedacht voorafgaand aan de verhuizing. Dit scheelt veel voor de dieren zelf, maar maakt het verhuizen voor de verhuizers of verhuishulp ook een stuk makkelijker.