mei 13
verhuistips voor huurders

Verhuistips voor huurders

Verhuizen ziet er voor iedereen anders uit. Zo bepaalt het type woning waar je naar toe verhuist en welke je achterlaat mede hoe jouw verhuistraject eruitziet. In dit artikel besteden wij speciaal aandacht aan de verhuizing voor huurders. We gaan uitgebreid in op specifieke aspecten die van toepassing zijn wanneer je een huurwoning betrekt en/of achterlaat. En geven we handige verhuistips voor huurders.

Van koophuis naar huurwoning

Zodra je een koopwoning inruilt voor een huurhuis, kan het zijn dat de verhuurder vraagt om een hypotheekhoudersverklaring. Dit document wordt afgegeven je elke maand jouw hypotheek op tijd hebt betaald. Bij de beoordeling van jouw betaalgedrag wordt gekeken naar de voorgaande 12 maanden. De hypotheekhoudersverklaring is een indicator voor de verhuurder of hij/zij kan verwachten dat je gedurende de huurovereenkomst je huur op tijd zult betalen.

Voorinspectie van je huurwoning

Huurwoning betrekken

Wanneer je een huurovereenkomst gaat tekenen voor een woning, is het verstandig om een voorinspectie in te plannen met de verhuurder. Tijdens deze inspectie kunnen jullie beide foto’s maken en aantekeningen maken van de gebreken die de woning heeft bij aanvang van het huurcontract. Zo voorkom je dat je verantwoordelijk wordt gesteld voor het herstellen van deze gebreken wanneer je de woning verlaat.

Vergeet ook niet om duidelijke afspraken te maken over de borg die je voor de woning betaald en onder welke voorwaarden je deze terugkrijgt.

Huurwoning achterlaten

Ook als je een huurwoning achterlaat is een voorinspectie aan te raden. Tijdens deze inspectie maakt de verhuurder een rapport waarin staat welke gebreken en roerende zaken herstelt en verwijdert moeten worden voor de oplevering. Zo weet je precies wat je nog te doen staat en kun je hier rekening mee houden in je planning.

Je kunt er zelfs voor kiezen om nog een voorinspectie in te plannen na de herstelwerkzaamheden. Zo voorkom je dat er nog punten zijn waar de verhuurder niet tevreden over is en je mogelijk jouw betaalde borg alsnog niet terugkrijgt.

Overname van roerende zaken

Bij de overdracht van een huurwoning van de ene naar de andere huurder is het mogelijk om roerende zaken over te nemen. We hebben het dan over alle zaken die niet vast zitten aan de woning. Denk aan het meubilair, maar ook de raam- en vloerbekleding.

Eventuele overnames kunnen vast worden gelegd in het inspectieformulier die tijdens de voorinspectie is opgesteld.

verhuistips voor huurders

Verhuistips voor huurders

Neem je iets over wat anders door de vorige huurder verwijderd had moeten worden?

Bijvoorbeeld de vloerbedekking. Realiseer je dan wel dat jij verantwoordelijk wordt voor het verwijderen of herstellen van deze zaken zodra je gaat verhuizen en de volgende huurder het niet van jou over wil nemen.

Opzeggen van & verhuizen uit je oude woning

Het opzeggen van een huurwoning zit een opzegtermijn verbonden. Afhankelijk van het type huurwoning (sociaal, vrije sector, particulier etc.) is dit 1 tot 2 maanden vanaf het moment van opzeggen.

Laat je jouw verhuizing uitvoeren door een verhuisbedrijf? Leg dan eerst de verhuisdatum vast voordat je jouw woning opzegt. Dit om te voorkomen dat je jouw woning uit moet en het verhuisbedrijf van jouw keuze geen tijd heeft om voor deze datum jouw verhuizing uit te voeren. Houd bij het vastleggen van jouw verhuisdatum ook rekening met de oplevering van de woning. Idealiter geef je jezelf eerst een aantal dagen om je nieuwe huis in orde te maken. Gevolgd door een aantal dagen om de oude woning op te leveren voordat je de sleutel in moet leveren.

Nutsvoorzieningen

Nutsvoorzieningen zijn de aansluitingen voor het gas, water, elektriciteit of andere energie waarvoor de woning een eigen meter heeft. Check het huurcontract of het gebruik voor gas, water en licht is inbegrepen in de huurovereenkomst. Mocht dit niet zo zijn, ben je zelf verantwoordelijk voor het tijdig aan- en afsluiten van deze voorzieningen.

Verhuistips voor huurders

Betrek je een appartement op een verdieping? Denk er dan aan om voldoende viltjes te halen om onder jouw meubelstukken te plakken. Mocht je meubelstukken willen verschuiven dan hebben jouw directe buren hier geen last van. Je hebt er natuurlijk zelf ook profijt van. Je vloer is hiermee ook beschermt tegen krassen.

Verhuisregels van de verhuurder

Als alles is geregeld rondom de overdracht van je woning, is het tijd om aan je verhuizing te gaan denken. Als huurder (van een appartement) zijn er nog een aantal praktische onderwerpen om aan te denken voor je verhuizing.

De reglementen

Verhuurders kunnen reglementen hebben die van invloed kunnen zijn op jouw verhuizing. Deze reglementen kunnen bepalingen bevatten over het uitvoeren van kluswerkzaamheden. Vaak staat hierin beschreven tussen welke uren er geklust mag worden, ter bescherming van het woonplezier van jou en jouw (toekomstige) buren.

Gebruik van de huislift

Is er een huislift aanwezig bij je nieuwe woning? Check dan bij de verhuurder of die gebruikt mag worden voor de verhuizing. Dit is namelijk niet altijd het geval. En als je hem mag gebruiken voor het verhuizen van je spullen, kan het zijn dat er aanvullende eisen worden gesteld. Bijvoorbeeld het aanbrengen van beschermingsmateriaal in de lift. Vergeet deze informatie niet door te geven aan het verhuisbedrijf. Dit kan gevolgen hebben voor de verhuisofferte.

Na het lezen van dit artikel ben je weer een stap dichter bij een succesvolle verhuizing. We hopen dat je dit artikel als waardevol hebt ervaren. Omdat wij het belangrijk vinden om een positieve bijdrage te leveren aan jouw verhuizing en die van anderen.

Meer weten?

We staan klaar om al je vragen te beantwoorden!

Over de auteur

Hillebrand Verhuizingen & Transport is in 1992 door, Joop en Yvonne Hillebrand, opgericht in Almere na hun verhuizing naar deze jonge stad. Verhuizen staat in de top 3 van de meest stressvolle momenten in een mensenleven. Het is onze missie om de verhuizing van onze klanten rustig en overzichtelijk te laten verlopen, zodat zij terug kunnen kijken op een stressloze verhuizing.