Verhuizen heeft alle ingrediënten in zich voor een torenhoog stressniveau. Maar hoe komt het toch dat verhuizen na het verlies van een dierbare en een scheiding in de top drie staat van de meest stressvolle ervaringen in een mensenleven? In dit artikel leggen we uit waar de verhuisstress vandaan komt. Hoe je het herkent én geven we je handvatten om de stress de baas te blijven.
De oorzaak van verhuisstress

Om de echte oorzaak van verhuisstress te kunnen verklaren, moeten we enkele miljoen jaren terug in de tijd. 200-500 miljoen jaar geleden is ons oerbrein (bestaande uit de hypothalamus en het limbisch brein) ontstaan. In die tijd zag het leven er compleet anders uit. Iedereen die en alles wat je niet kenden, kon een potentieel gevaar opleveren voor je welzijn. En kreeg automatisch het label “eng en gevaarlijk”. We zijn er dus op geprogrammeerd om vast te houden aan wat bekend is. Gezichten. Onze woonplaats. Waar onze spullen liggen… We zijn onbewust echte gewoontedieren. Dit zie je bijvoorbeeld terug in de ergernis die je ervaart als de supermarkt producten een nieuwe plek heeft gegeven. Verandering van het bekende en angst voor het onbekende liggen, onbewust, ook ten grondslag aan de stress die je ervaart wanneer je gaat verhuizen.
Signalen van stress herkennen
Stress kan veel doen met een mens. Zowel fysiek, emotioneel als cognitief. Enkele veel voorkomende signalen van stress die mensen ervaren rondom een verhuizing zijn onder andere: hoofdpijn, slaapproblemen en vermoeidheid, verhoogde bloeddruk, prikkelbaarheid, concentratieproblemen en vergeetachtigheid. Ook zie je veranderingen in gedrag terugkomen. Denk hierbij aan meer roken en het drinken van alcohol en meer of minder eten dan normaal. Maar ook het overmatig actief zijn en het te veel tegelijk doen kunnen signalen zijn van stress.
Voorkomen van verhuisstress
Verhuizen blijft te aller tijden een uitdagende periode, maar met de juiste organisatie hoeft het geen stressvolle periode te zijn. Om te voorkomen dat je straks rond rent als een kip zonder kop, kun je een aantal dingen doen.
- Gun jezelf tijd
Verhuizen is een marathon, geen sprint. Dit klinkt misschien cliché, maar niet is minder waar. Naar mate de verhuisdatum dichterbij komt, moet er meer en meer geregeld worden. Begin daarom meteen met de dingen die (ver) van tevoren gedaan kunnen worden. Af is tenslotte af. Vraag verhuisverlof aan en plan eventueel benodigde vrije dagen meteen in zodra je weet wanneer je deze nodig hebt.
- Stel een verhuisplan op
Leg alle to-do’s, gemaakte afspraken, planning en belangrijke informatie vast in één document, het verhuisplan. Houd deze up-to-date door hem regelmatig bij te werken en zaken af te vinken die zijn voltooid. Leg ook al je gemaakte afspraken op schrift vast, zodat jij en andere betrokkenen de afspraken kunnen teruglezen indien nodig.
Hulp nodig bij het opstellen van jouw verhuisplan? Schakel onze verhuiscoördinator in.
- Controleer & verifieer
Steeds vaker blijkt dat een afspraak niet in steen staat gehouwen. Houd daarom in aanloop naar werkzaamheden contact met de betrokken partijen om de gemaakte afspraken te verifiëren. Als er dan onverhoopt toch een kink in de kabel komt, dan kun je deze tijdig verhelpen.
- Bouw marge in
Er gaat nog wel eens wat mis in de voorbereidingen op een verhuizing. De keukenleverancier die de afspraken niet nakomt. De vloer die niet op tijd geleverd wordt. Of de schilder die met griep op bed ligt. Allemaal kleine tegenslagen. Met een te strakke planning kunnen die kleine bouwstenen een domino-effect krijgen. Wanneer je marge inbouwt in jouw planning, ben je in staat om dit soort kleine tegenslagen op te vangen zonder dat deze ernstige gevolgen hebben.
- Stel prioriteiten
Je kan én hoeft niet alle ballen hoog te houden. Geef je verhuizing en jezelf prioriteit. Komen er activiteiten op je pad die niet in je plan passen of die je tijd en energie kosten? Onthoud dan… Nee is ook een antwoord. Iedereen is wel een keer verhuisd en weet wat er op je afkomt. Sla gerust die ene verjaardag een keer over. De wereld zal niet vergaan en de extra tijd, focus en rust die het oplevert helpt je om stressvrij te kunnen verhuizen.
- Opladen
Op tijd je batterij opladen is cruciaal. Maak met jezelf de afspraak dat je op tijd naar bed gaat en af en toe jezelf ook een moment gunt om weer even op krachten te komen. Dus pak er af en toe een boek bij met een glaasje wijn. Ga lekker naar buiten voor een verfrissende wandeling. Of gun jezelf een avondje vrij in de keuken en laat een lekkere maaltijd bezorgen.
- Vraag hulp
Geef toe, je bent doorgaans niet het type om hulp te vragen. Toch? Niets om je voor te schamen. Daar hebben de meeste mensen last van. Wanneer je gaat verhuizen, is dat wel de tijd om die gewoonte te doorbreken. Om de finish in topconditie te bereiken, is hulp eigenlijk wel essentieel. Of dit nu is van vrienden, familie of een verhuisbedrijf… zolang je maar het een en ander kunt delegeren. Zie het vragen om hulp niet als zwaktebod, maar als een cadeau dat je jezelf gunt!
Benieuwd hoe een verhuisbedrijf je kan helpen om verhuisstress te voorkomen en wat de kosten zijn? Dat kom je te weten tijdens een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Plan snel en gemakkelijk jouw kennismakingsgesprek in.
Er kunnen geen reacties worden achtergelaten.