Een ongeluk zit in een klein hoekje. Tijdens je verhuizing is de kans op ongelukken en schades groter dan normaal. Een verhuizing is net een triathlon. Je hebt grote inspanningen achter de rug en dan moet je, vermoeid als je bent, nog aan de echte marathon beginnen. Voeg daar aan toe dat je ongetraind (zo vaak verhuis je tenslotte niet) aan het parcours begint… Uitstekende ingrediënten voor blessures, kwetsuren en ongelukken met verhuisschade als gevolg. Gelukkig ben je hiervoor verzekerd. Toch? In dit artikel brengen we in kaart waar de gevaren schuilen tijdens jouw verhuizing en gaan we verder in op verzekeringskwesties.
Oorzaak van verhuisschade
Om in kaart te kunnen brengen wat de meest voorkomende verhuisschades zijn en hun toedracht, hebben we contact opgenomen met een verzekeringsmaatschappij. Uit deze gesprekken is gebleken dat de meeste schademeldingen ontstaan door onoplettend- en onzorgvuldigheid. Vaak weet je al dat je iets halfbakken aan het doen bent, maar geeft op dat moment toch de prioriteit aan snelheid. En accepteert daarbij het risico dat het wel eens mis zou kunnen gaan. Er vanuit gaande dat het allemaal wel los zal lopen. Niet dus.
Meest voorkomende verhuisschades

“Schades aan meubels die niet (goed) beschermt zijn voor of vastgezet zijn tijdens het vervoeren, komen het meest voor. Maar ook opstalschades aan trappen, muren en vloeren komen met regelmaat voorbij,” aldus de verzekeringsexpert. Als verhuisprofessional kijken we niet op van deze constateringen.
Door het gebruik van verkeerde technieken en onervarenheid is het een kwestie van tijd tot dat iemand iets laat vallen. Tegen de muur of bijvoorbeeld de zware wasmachine tegen de traptrede stoot omdat iemand het gewicht niet meer kan dragen. De krassen op vloeren worden meestal veroorzaakt doordat mensen met het meubilair gaan schuiven zonder daar enig beschermingsmateriaal onder te plaatsen. Denk aan verhuisdekens of meubelviltjes.
De verzekering
Of en zo ja, hoe jouw inboedel is verzekerd tijdens de verhuizing, hangt onder andere af van wie de verhuizing uitvoert. Doe je dit zelf, dan is het verstandig om vooraf contact op te nemen met jouw verzekeringsmaatschappij om na te vragen of en onder welke condities jouw eigen inboedelverzekering dekking biedt tijdens je verhuizing. In veel gevallen worden onvoorziene omstandigheden zoals bliksem inslag, ontploffing, aanrijdingen et cetera gedekt. Maar val en stoot schades zijn vaak uitgesloten vanwege het hoge risicogevaar dat verhuizen met zich meebrengt.
Het wordt extra gecompliceerd wanneer je hulp krijgt van vrienden en familieleden. Wanneer jouw eigen inboedelverzekering geen dekking biedt, zul je jouw vriend of familielid aansprakelijk moeten stellen voor de schade. In de hoop dat zij een WA of aansprakelijkheidsverzekering hebben afgesloten die wel dekking biedt. Maar ook hier zit een addertje onder het gras. Aangezien hij/zij in opdracht van jou de verhuizing uitgevoerd heeft, kan het goed zijn dat de verzekeraar de aansprakelijkheid afwijst. Met als resultaat dat jouw schade door niemand vergoed wordt.
Wanneer je jouw verhuizing aan een verhuisbedrijf toevertrouwd is het verstandig om de verzekeringsvoorwaarden vooraf goed door te nemen. Ook bij verhuisbedrijven geldt dat de dekking en voorwaarden van de verzekering kunnen afwijken. Lang niet elk verhuisbedrijf biedt een allrisk verzekering zoals wij dat doen.
Verhuisschade melden
Zoals we eerder al schreven: een ongeluk zit in een klein hoekje. Heb je te maken gekregen met verhuisschade, dan is het belangrijk dat je snel en helder een schademelding indient bij de betreffende verzekeraar. In de meeste gevallen moet dit binnen 14 dagen na de verhuizing gebeuren. Formuleer je schade helder en voorzie het van zoveel mogelijk informatie. Verzekeraars zullen willen weten wat de aard en toedracht van de schade zijn. Wat de leeftijd en aankoopwaarde van het beschadigde item zijn en/of de waarde van de aangebrachte schade.

“Winkels en leveranciers zijn verplicht om hun administratie zeven jaar te bewaren. Kun je de aankoopbon niet meer terugvinden en heb je de aankoop korter dan zeven jaar geleden gedaan? Neem dan contact op met de verkopende partij. Zij kunnen hoogstwaarschijnlijk de aankoop terugvinden in hun administratie.“
Shanna Hillebrand, mede-eigenaar
Onthoud dat verzekeraars niet zomaar zullen uitbetalen wanneer er verhuisschade is ontstaan. De verzekeringsmaatschappij of een onafhankelijke expert zal jouw schademelding beoordelen. Afhankelijk van dat oordeel kan het zijn dat er wel, gedeeltelijk of zelfs geen recht is op een schadevergoeding. Daarom is het des te belangrijker om waar mogelijk verhuisschades te voorkomen.
Professionaliteit biedt meer zekerheid
Verzekeringsmaatschappijen halen hun winst uit verzekeringen waarop niet of nauwelijks hoeft te worden uitgekeerd. Ze zijn er dus bij gebaat om zo min mogelijk uit te keren. Daarom wordt jouw polis vergezeld met een boekwerk aan voorwaarden en condities. Of je verhuizing wordt gedekt en zo ja, in welke vorm moet helaas per polis apart worden bekeken. Wel is duidelijk dat in de meeste gevallen de verzekering van een professioneel verhuisbedrijf een (veel) betere dekking biedt dan jouw eigen inboedelverzekering. Heb je kwetsbare en dure items of heb je net jouw huis voor een aanzienlijk bedrag laten verbouwen? En heb je niet de middelen om eventuele schades wanneer deze niet worden vergoedt zelf te bekostigen? Overweeg dan om je verhuizing, al dan niet deels, door een professioneel verhuisbedrijf uit te laten voeren.
Gerenommeerde verhuisbedrijven zoals die van ons, komen vooraf bij je langs om kennis te maken, de mogelijkheden, je wensen én vragen met je door te nemen. Vraag tijdens dat gesprek ook gerust naar onze allrisk verzekering. We vertellen je er graag meer over. Bij de offerte ontvang je ook onze algemene voorwaarden. Hier staat uitgebreid in beschreven welke condities en voorwaarden op onze verzekering van toepassing zijn. Zo weet je vooraf precies wat je van ons én onze verzekering kunt verwachten.
Wil je nu al meer informatie? Neem dan contact met ons op. Shanna staat je met plezier te woord!
Er kunnen geen reacties worden achtergelaten.