Verhuisoffertes vergelijken als een pro
Je huis is verkocht. Een nieuw thuis aangekocht. Je hebt besloten om je verhuizing te laten uitvoeren door een professioneel verhuisbedrijf. Na enkele bezoeken heb je twee of drie verhuisoffertes ontvangen. Je legt ze naast elkaar en komt erachter dat de ene verhuisofferte, de ander nog niet is. Hoe maak je nu een goede keuze? Hoe weet je bij welk verhuisbedrijf jouw inboedel in vertrouwde handen is? En hoe weet je zeker dat je niet achteraf voor verrassingen komt te staan? In dit blog leren wij je verhuisoffertes vergelijken als een pro!
Een goede voorbereiding is het halve werk
Om te beginnen is het belangrijk dat je er voor zorgt dat je appels met appels gaat vergelijken. Het helpt dan niet als je bij het ene bedrijf wensenpakket ‘A’ neerlegt, om vervolgens bij het volgende verhuisbedrijf een offerte op te vragen voor wensenpakket ‘B’. De verhuiskosten komen tot stand aan de hand van een aantal variabelen, waarvan je een deel zelf kunt beïnvloeden. Hieronder zetten we ze voor je op een rij:
- Het aantal te verhuizen kubieke meter (m3)
In een eerder blog schreven we er al over, het van te voren bepalen wat er wel en wat er niet verhuisd moet worden. Bepaal vooraf duidelijk wat er weg gaat (en doe dit bij voorkeur weg, voor-dat onze verhuisadviseur bij je langs komt), wat er achterblijft en wat je zelf verhuist. Zet eventueel de spullen bij elkaar, zodat voor iedereen duidelijk is wat en hoe-veel er verhuist moet gaan worden. - De- en monteren van meubels
Meubels verlaten zelden het huis op de manier waarop ze erin hebben gestaan. Ze moeten door ramen, deuren of over de trap. Dat betekent dat er hoogstwaarschijnlijk (enkele) meubels uit elkaar zullen moeten. Soms deels. Soms helemaal. Wat er gede- en monteert moet worden is afhankelijk van het formaat, het gewicht en de sterkte van de meubels. De hamvraag is… ga je het zelf doen? Zo ja, doe je dan alles zelf of zijn er items die misschien iets te lastig zijn? - Inpakken
De inhoud van de kasten, de fotolijstjes aan de muur, het gereedschap uit de schuur… het moet allemaal in verhuisdozen worden ingepakt. Een tijdrovende klus, maar het moet wel gebeuren. Wanneer je het uitbesteedt scheelt het je een hoop tijd. Wanneer je het zelf doet, kun je meteen alles uitzoeken en sorteren. Er is voor allebei de opties iets te zeggen. Jij bent alleen de enige die de keuze kan maken. - Bijzonderheden
Geen enkel huis en inboedel zijn hetzelfde. Zo woont je broer wellicht in een drive-in woning. Heeft je tante een vleugel en hebben de buren een grote passie voor tropische vissen. Elke verhuizing heeft dus zo zijn bijzonderheden. Zet ze op een rijtje en bespreek ze met de adviseur.
Verhuisoffertes vergelijken
Met elk verhuisbedrijf heb je hetzelfde besproken. Je wensen zijn besproken. Vertaald in twee of drie, ‘dezelfde’, opmaat gemaakte offertes. Op het eerste oog lijken ze wellicht hetzelfde, maar is dit wel echt het geval? Wanneer je dieper op de materie in gaat, blijken er vaak toch verschillen te zijn tussen de ontvangen offertes. Om te weten waar je op moet letten en waar je naar moet vragen zullen we eerst op een rij zetten wat er in de offerte vermeld zou moeten staan.
Componenten uit de offerte:
- Laadadres met eventuele toelichtingen (appartement, beletage etc.)
- Losadres met eventuele toelichtingen (appartement, beletage etc.)
- Verhuisdatum/periode
- Het aantal te verhuizen kubieke meter goederen (m3)
- Hoeveelheid ingeschatte de- en montage uren
- Het aantal ingeschatte in- en uitpak uren
- Kosten voor het opslaan van de inboedel
- Gebruik verhuisdozen inbegrepen?
- Eventueel benodigde parkeervergunning
- Worden de verhuisdozen bezorgd of moet u ze ophalen?
- Verzekering
- Algemene voorwaarden
Het is nu duidelijk wat er in de offerte vermeld zou moeten staan. Wanneer je nu nogmaals naar de ontvangen offertes kijkt, zul je zien dat niet elke offerte even transparant is. Wij communiceren graag helder wat de gemaakte afspraken zijn en welke kosten de werkzaamheden met zich meebrengen. Maar niet elk verhuisbedrijf werkt zo. Ontbreekt er informatie? Vraag hier dan naar om een zo goed mogelijke vergelijking te kunnen maken.
“Is dit alles waar ik op moet letten?” vraag jij je nu af. Nee. Er zijn nog een aantal aspecten die vaak niet in de offerte staan vermeld, maar die wel een aanzienlijk verschil kunnen maken.
Het verschil
De echte verschillen zijn niet altijd even herkenbaar, maar maken wel een groot verschil in de praktijk. Hoe weet je nu dat een bedrijf morgen niet failliet is en zijn zaakjes wel op orde heeft? Een van de manieren om dit te controleren is op de website van de NIWO, Nationale en Internationale Wegvervoer Organisatie. Elk verhuis- & transportbedrijf dient te bezitten over een transportvergunning. In de praktijk blijkt dit lang niet altijd het geval. Bedrijven die een vergunning toegekend hebben gekregen, worden regelmatig gecontroleerd op hun solvabiliteit, kwaliteit (diploma’s) en betrouwbaarheid.
Ook in de uitvoering kunnen er grote verschillen zitten. Zeker wanneer de verhuizing plaatsvindt van de ene stad naar de andere. Zo kiezen wij er voor om elke verhuizing, zowel het laden als lossen, met één en hetzelfde team uit te voeren. Dit maakt de verhuizing voor jou fijner omdat je iedereen bij naam kent én het garandeert dat het verhuisteam bij het lossen ook bekend is met uw spullen. Dit verkleint de kans op schade en andere problemen. Er wordt echter regelmatig door verhuisbedrijven voor gekozen om in de nieuwe plaats een verhuisteam in te huren om reiskosten te besparen. Misschien fijn voor de portemonnee, maar je verhuizing wordt er over het algemeen niet prettiger van.
En dan heb je nog het materiaal. Tijdens de rondgang door het huis noteert een professionele verhuisadviseur welk materiaal er nodig is om jouw verhuizing vakkundig en verzorgd uit te voeren. Flatscreenhoezen voor de televisie. Matrashoezen voor, je raadt het al, de matrassen. Garderobeboxen voor de hangkleding en natuurlijk de verhuisdozen. Allereerst handig om te checken of ze dit soort materialen hebben, maar ook om te vragen wat er gebeurt als er meer materiaal nodig blijkt te zijn dan ingeschat. Word er meer materiaal geleverd indien nodig? Moet je dan direct bijbetalen? Of wordt er een bepaalde coulance toegepast?
De vergelijking
Je weet nu precies hoe de offerte eruit zou moeten zien en welke informatie je nodig hebt om verhuisoffertes te kunnen vergelijken. 100% hetzelfde zullen ze nooit zijn. Welke aspecten het zwaarste wegen is sterk afhankelijk van jouw situatie en voorkeuren en dus persoonsgebonden. Bij de bakker kun je morgen een ander brood halen als het brood van vandaag niet lekker is. Je verhuizing overdoen, is helaas geen optie. En dat dierbare erfstuk kun je ook niet terugkrijgen wanneer deze is stuk gevallen. Het zorgvuldig selecteren van het verhuisbedrijf is daarom aan te raden. Vergeet ook niet om je gevoel te volgen. Wanneer je een goed gevoel hebt bij een bedrijf, en de communicatie transparant en de afspraken helder gecommuniceerd worden, is dat veel waard. Na de verhuizing wil je tenslotte kunnen genieten van je nieuwe huis én niet druk bezig zijn met dure addertjes onder het gras.
Er kunnen geen reacties worden achtergelaten.