jul 20
veilig verhuizen

Veilig verhuizen van jouw inboedel

Verhuizen lijkt op het eerste oog niet zo spannend. Je stopt je spullen in een doos. Vervoert deze met een auto. Laad de spullen weer uit. Et voila, je bent verhuisd. Het klinkt in theorie heel simpel, maar ondertussen liggen er meerdere kansen op ongelukken op de loer. Jezelf vertillen. Struikelen enzovoorts. Gelukkig kun je de kans dat er iets misgaat op de dag van jouw verhuizing flink verkleinen. Hoe je dat doet en dus veilig verhuizen kunt, lees je in dit artikel.

Gewicht verdelen

Het is verleidelijk om alle spullen van gelijke aard bij elkaar in te pakken. Boeken bij boeken et cetera. Handig bij het uitpakken… maar het gewicht van de verhuisdozen loopt al snel op wanneer je op deze manier je spullen inpakt. Het gewicht kan je al snel opbreken tijdens de verhuizing en voor nare blessures zorgen. Probeer daarom niet snel maar slim in te pakken. Benut het volume van de verhuisdoos, maar verdeel het gewicht. Zo gebruik je zo min mogelijk verhuisdozen en verklein je de kans op ongelukken en blessures aanzienlijk.

Geschikte kleding

Verhuizen betekent het wandelen van vele kilometers en regelmatig de trappen op en af lopen. Goed voor de musculus glutaeus maximus. (Wil je ook Beyoncé billen, kom dan vooral bij ons werken.) Dat betekent dat je wel vrij wilt kunnen bewegen. Sporten doe je tenslotte ook niet in een stugge, strakke broek. Draag dus vooral iets comfortabels tijdens het verhuizen. Je schoenen verdienen wat extra aandacht. Zeker wanneer je jouw verhuizing zelf uitvoert. Let er bij het uitkiezen van je schoeisel op dat je schoenen draagt met antislip zolen. En een stevige leest die bescherming biedt aan je tenen en enkels. Zo kun je veilig verhuizen zonder je zorgen te hoeven maken dat je uitglijdt of een gebroken teen.

veilig verhuizen

Verwijderen van obstakels

We zien het dagelijks gebeuren. Spullen die even in de gang worden neergezet. Of op de overloop omdat er toevallig ruimte is. Niet doen! Veel verhuisongelukken gebeuren omdat mensen struikelen over spullen die in de weg liggen. Een ongeluk ligt in een klein hoekje. Zorg er daarom voor dat de looproute door het huis en naar de auto vrij is én blijft. Houd kamers toegankelijk en denk aan hanglampen en schilderijen die in de weg hangen. Wanneer je rondloopt met je handen vol, ontgaat je van alles. Zeker als het niet je dagelijkse werk is. In dit geval is de voorbereiding niet alleen het halve werk. Belangrijker nog, het zorgt ervoor dat je verhuizing veilig uitgevoerd kan worden.

Veilig verhuizen

De juiste volgorde van inladen

Ook bij het inladen van de spullen kun je problemen later op de dag voorkomen. Bijvoorbeeld in het geval dat je naar een woning verhuist met meerdere verdiepingen. Hoe later op de dag, hoe moeier je bent. En vermoeidheid gaat samen met verminderde spierkracht en concentratie. En ineens is veilig verhuizen niet meer zo vanzelfsprekend.

Door de zware en moeilijke werkzaamheden zo vroeg mogelijk op de dag uit te voeren, maak je het werk voor jezelf makkelijker en veiliger. Laad dus bijvoorbeeld spullen van de begane grond als eerste in en houd de spullen die naar een hogere verdieping moeten zoveel mogelijk achterin de auto. Deze spullen komen bij het nieuwe huis als eerste uit de auto. Waarmee je deze horde zo snel mogelijk achter de rug hebt. Wanneer je niet zoveel energie meer hebt, last van je spieren begint te krijgen en misschien zelfs niet meer zo scherp bent, hoef je in elk geval niet meer op de trap te balanceren met je handen vol.

wikkelfolie
Seal, ook wel rekfolie genoemd, voor het bij elkaar binden van items

Gebruik hulpmiddelen

De juiste hulpmiddelen kunnen je verhuizing een stuk makkelijker en veiliger maken. Laat je jouw verhuizing door een professioneel en gerenommeerd verhuisbedrijf uitvoeren, dan heeft het verhuisteam het materiaal dat nodig is om jouw verhuizing veilig en snel uit te voeren bij zich. Wanneer je ervoor kiest om de verhuizing zelf uit te voeren, kun je in veel gevallen bij een (verhuis)bedrijf in de buurt materiaal kopen of huren. Handige hulpmiddelen voor jouw verhuizing zijn onder andere: stevige verhuisdozen (waarvan de handvatten en bodem niet uitscheuren), tape en seal om dingen vast te kunnen binden, een steekwagen en meubelhondjes.

Veilig verhuizen met of zonder professionele hulp

Dat verhuizen gevaarlijk kan zijn, bewijzen alle filmpjes op internet wel die laten zien wat er allemaal mis kan gaan tijdens je verhuizing. Onlangs wilt een verhuizende familie het nieuws nog te halen met een ingestorte verhuislift die zij hadden gehuurd en niet goed hadden geïnstalleerd en gebruikt. Met de adviezen in dit artikel, kun je een belangrijk deel van de gevaren voorkomen. Heb je echter geen tijd en zin om je verhuizing zelf te doen of kun je wel wat hulp gebruiken? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende verhuisofferte.

Over de auteur

Hillebrand Verhuizingen & Transport is in 1992 door, Joop en Yvonne Hillebrand, opgericht in Almere na hun verhuizing naar deze jonge stad. Verhuizen staat in de top 3 van de meest stressvolle momenten in een mensenleven. Het is onze missie om de verhuizing van onze klanten rustig en overzichtelijk te laten verlopen, zodat zij terug kunnen kijken op een stressloze verhuizing.