Vanuit de bijstand naar een baan

 

Hoewel het aantal bijstandsgerechtigden daalt, waren er eind december 2018 nog altijd ruim 400.000 mensen in Nederland afhankelijk van een bijstandsuitkering. “Een verbijsterend hoog aantal gezien de grote vraag naar personeel”, vindt Shanna Hillebrand van Hillebrand Verhuizingen. Het inspireerde haar om Filipe, een werkzoekende uit de bijstand een baan aan te bieden.

Shanna Hillebrand, vennoot bij Hillebrand Verhuizingen, vertelt: “Onze organisatie was al geruime tijd op zoek naar nieuw personeel. Binnen ons vakgebied is er een te kort aan ervaren personeel. Daarom ben ik buiten de branche op zoek gegaan naar nieuwe mensen. Zo ben ik in contact gekomen met Frits Riesebos van de gemeente Almere. Hij vertelde mij over Filipe, die op zoek was naar een baan als verhuizer.”

Na drie maanden bij een verhuisbedrijf in Amsterdam te hebben gewerkt, koos Filipe ervoor om in zijn woonplaats Almere een baan te zoeken: “Het werk beviel mij goed. Door de reistijd naar Amsterdam was mijn werk helaas slecht te combineren met de zorg voor mijn dochters. Ik ben daarom op zoek gegaan naar een passende functie in Almere.”

Vertrouwen
Filipe wist dankzij zijn eerdere ervaring als professioneel verhuizer waar hij aan begon. Hillebrand: “Zijn ervaring én het vertrouwen dat zijn begeleider Frits in Filipe uitsprak, was voor mij voldoende aanleiding om hem uit te nodigen voor een gesprek.” Dat Filipe op dat moment in de bijstand zat, schrok de Almeerse onderneemster niet af.

Gemotiveerde mensen uit de bijstand
“Elke dag laat Filipe zien dat hij zijn plek hier verdient. Dat deze baan ook een positief effect heeft op het leven van Filipe, maakt deze samenwerking nog waardevoller. Ik hoop dat wij andere ondernemers inspireren om deze doelgroep een kans te geven. Zeker op 1 mei, op de Dag van de Arbeid. Het kan niet anders dan dat er meer gemotiveerde mensen zijn, met een uitkering, die graag een actieve rol willen spelen op de arbeidsmarkt.”

 

Interview bij Omroep Flevoland