Blog
nov 05
planten verhuizen

Planten verhuizen – Zo verhuis jij jouw urban jungle

Het zal je niet ontgaan zijn. Plantjes zijn hot! En niet alleen bij senioren die ‘achter de geraniums’ zitten. Het plantenvirus is in alle lagen van de bevolking te zijn toegeslagen. De trend lijkt een reactie op het hectische leven dat we tegenwoordig allemaal aan schijnen te leiden. Een kamerplant werkt namelijk therapeutisch, het geeft je iets om voor te zorgen. Daarnaast hebben de verschillende groentinten een rustgevend effect en verbinden de planten je met de natuur buiten. Ook als je thuis op de bank zit. Geen wonder dus dat steeds meer huizen overladen worden met planten. Nadat je er uren in hebt gestoken om ze allemaal in topconditie te houden, wil je jouw planten veilig verhuizen naar je nieuwe huis. Hoe je dat doet vertellen we hieronder.

Omdat planten doorgaans niet houden van verhuizen, is het aan te raden om eerst kritisch naar jouw plantenbestand en nieuwe huis te kijken. Elke plant heeft zijn eigen wensenlijstje als het gaat om de standplaats, hoeveelheid zonlicht en tocht. Heb je het perfecte plekje in jouw nieuwe huis of kun je hem eigenlijk niet meer bieden wat hij nodig heeft? In dit laatste geval kun je er beter voor kiezen om de plant achter te laten of weg te geven aan iemand die hem de verzorging kan geven die hij nodig heeft. Het zou zonde zijn als je er energie in hebt gestoken om Karel de Calathea voorzichtig te verhuizen om hem vervolgens in te zien storten in je nieuwe huis.

Planten verhuizen; de voorbereiding

De alle uren die je hebt gestoken in de verzorging van jouw planten, begrijpen wij dat je ze het liefst allemaal meeneemt naar je nieuwe woning. En dat kan prima. Het vraagt wel om wat voorbereiding, te beginnen bij het water geven. Wij adviseren om enkele dagen tot een week voor de verhuizing jouw urban greens geen water meer te geven. Houd wel rekening met het seizoen en de behoeften van elke plant. De ene kan langer zonder water dan de ander. Het voelt misschien een beetje tegenstrijdig, maar je zult ons dankbaar zijn als je het hebt gedaan. Al het water dat je namelijk geeft, moet ook het huis uit en in getild worden. Jouw rug en de verhuisdoos waar ze in zitten, worden hier echt een stuk minder gelukkig van. Ook loop je het risico dat er water uit loopt, zo plons de verhuisdoos of -auto in. Over die verhuisdoos gesproken… gebruik een stevige verhuisdoos. Je moet er toch niet aan denken dat de bodem doorzakt en je groene vrienden met een smak op de stoep vallen.

Uitstelgedrag

Ben jij een van die mensen die pas in actie komt als de deadline wel heel erg dichtbij komt? Dat vinden jouw planten helemaal niet erg. Het is namelijk aan te raden om de planten op het allerlaatste moment pas in te pakken. In een verhuisdoos krijgen ze te weinig licht en je loopt het risico dat je ze uit het oog verliest, waardoor ze naast een gebrek aan licht ook te lang geen water krijgen en als nog bezwijken. Benieuwd hoe je ze volgens het beste kunt vervoeren? Lees dan gauw verder.

Verhuizen van kleine plantjes…

Stap 1:  Leg wat inpakpapier op de bodem van de doos. Wanneer er onverhoopt toch wat water uit de aarde lopen dan tast dit niet meteen de bodem aan en de doos blijft ook nog een schoon zodat je hem kunt hergebruiken.

Stap 2:  Wikkel het potje van de plant goed in met inpakpapier. Houd het groen wel vrij.

Stap 3:  Zet de potjes zo strak mogelijk tegen elkaar aan, zodat ze niet kunnen verschuiven. Begeleidt de bladeren c.q. bloemen waar nodig.

Stap 4: Houd de doos open om goed te kunnen zien in welke doos de planten zitten of houd hem apart.

Stap 5: Planten waarvan de pot wel in een verhuisdoos past, maar die te hoog is om te doos te kunnen sluiten, vervoer je ook in een verhuisdoos. In dit geval klap je de flappen waarmee je de doos zou sluiten omhoog om de verhuisdoos te verlengen en houd deze omhoog door middel van rekfolie. Deze folie kun je ook gebruiken om eventueel uitstekend groen voorzichtig bij elkaar te houden.

Haal ze direct uit de doos zodra de verhuiswagen leeg is. Zet ze zover mogelijk meteen op de juiste plek en geef het, inmiddels, hoognodige water.

Grote plantjes…

… zijn een stuk makkelijker. Deze kunnen doorgaans zo de verhuiswagen in. Zet de pot wel goed vast.

TIP | Zijn er onverhoopt toch plantjes of potten gesneuveld? Breng dan eens een bezoek aan Kwekerij Almere.

Tuinplantjes

Voor tuinplanten in potten gelden dezelfde stappen en regels als voor de kamerplanten. Maar er zijn nog wat aanvullende zaken waar je rekening mee moet houden:

  1. Laat je een koophuis achter, dan zijn de vaste planten in de tuin onderdeel van het onroerend goed dat je hebt verkocht. Je mag deze planten dus alleen meenemen wanneer je hier toestemming voor hebt van de nieuwe eigenaren of wanneer je dit bij de verkoop bent overeengekomen;
  2. Planten die langer dan vijf jaar in je tuin (vaste grond) staan, kun je beter laten staan;
  3. Heb je planten die je niet mee kan of mag nemen, maar waar je moeilijk afscheid van kunt nemen? Verzamel dan zaadjes of stekjes om in je nieuwe tuin te planten;
  4. Vaste planten verhuizen kun je het beste buiten het groeiseizoen (van oktober tot maart) doen. Zo voorkom je dat je het groeiproces verstoord. Weet je dat je gaat verhuizen, schep je planten dan uit en zet ze alvast in een pot. Zorg er wel voor dat je de wortels niet beschadigd;
  5. Dek je planten/potten af of zet ze onder een afdak wanneer er neerslag wordt verwacht op de dagen voor je verhuizing.

Vind je het toch allemaal iets te spannend worden en laat je het liever over aan de professional? Neem dan even contact op om de mogelijkheden te bespreken.

Over de auteur

Hillebrand Verhuizingen & Transport is in 1992 door, Joop en Yvonne Hillebrand, opgericht in Almere na hun verhuizing naar deze jonge stad. Verhuizen staat in de top 3 van de meest stressvolle momenten in een mensenleven. Het is onze missie om de verhuizing van onze klanten rustig en overzichtelijk te laten verlopen, zodat zij terug kunnen kijken op een stressloze verhuizing.