Blog
jan 05
meubels demonteren

Meubels demonteren als je gaat verhuizen (moet dat echt?)

Verhuizen doe je het liefst zo snel en makkelijk mogelijk. Tenslotte is het niet je dagelijkse werk en al helemaal niet je hobby. We begrijpen het als je daarom niet staat te springen om je meubels te de- en monteren. Toch is het in sommige gevallen nodig om het een en ander uit elkaar te halen. In dit artikel vertellen we je welke meubels je het beste kunt de- en monteren. Ook geven we je een aantal tips hoe je meubels demonteren het beste kunt aanpakken.

Tijdens het kennismakingsgesprek loopt onze adviseur samen met jou door je woning om te bespreken wat er wel én niet verhuist zal gaan worden. Tijdens deze ronde bespreekt en bekijkt hij ook welke meubels er gede- en monteert moeten worden. Hierbij let hij op een aantal zaken.

Het eerste waar opgelet wordt is de constructie en sterkte van het meubel. Veel meubels moeten (deels) gekanteld worden om het huis te kunnen verlaten. Een meubel moet hier wel tegenop gewassen zijn. Wanneer er zwakke verbindingen zijn die deze ongebruikelijke druk niet aankunnen, dan is het noodzakelijk om het meubel te demonteren.

Naast de constructie van meubels wordt er ook gelet op het gewicht en afmetingen van de meubelstukken. Zijn meubels te groot om in zijn geheel door het raam of deuropening te kunnen, dan moeten ook deze gedemonteerd worden. Hierbij wordt ook rekening gehouden met het nieuwe huis. Dat een meubelstuk in het oude huis in zijn geheel uit kan, betekent niet dat hij ook in zijn geheel het nieuwe huis in kan.

Je ontkomt dus niet altijd aan het demonteren van meubelstukken. Als je hier niet bedreven in bent, kun je deze werkzaamheden aan een ervaren handyman overlaten. Ook wanneer je de rest van de verhuizing zelf doet. Wil je dit zelf oppakken, dan hebben wij je graag nog een aantal praktische adviezen.

Inventarisatie

Een groot onderdeel van het succes van jouw demontagewerk ligt hem in de voorbereiding. Check voordat je daadwerkelijk aan de slag gaat welke onderdelen van het meubel gedemonteerd moeten worden én met welk bevestigingsmateriaal het meubel is gemonteerd. Zo weet je precies welk type gereedschap je nodig hebt om het meubel te kunnen demonteren.

Vaak benodigd gereedschap/materiaal:

  • Schroefmachine
  • Handschroevendraaiers (kruiskop en platte kop)
  • Inbussleutels
  • Auping pen (voor Auping ledikanten)
  • Zaklamp
  • Verhuisdeken(s)
  • Verwijderbare etiketten

Werkruimte creëren

Begin voor het demonteren met het creëren van ruimte om meubels te kunnen kantelen en onderdelen neer te kunnen zetten. Zo kun je makkelijk manoeuvreren in de ruimte en kun je overzichtelijk te werk gaan.

Let erop dat je de losse onderdelen niet tegen de muur zet zonder verhuisdeken. Zo voorkom je schade aan je muur en meubelstuk.

Planmatig meubels demonteren

Bedenk van tevoren hoe je de kast, het bed etc. gaat demonteren, zodat je niet voor verrassingen komt te staan wanneer je jouw handen vol hebt. Elk meubelstuk vraagt om zijn eigen benadering. Hieronder zullen we in grove lijnen de werkwijze uiteenzetten voor het demonteren van kasten en bedden (ledikant).

Demontage van kasten
*Let op! De werkwijze kan per kast verschillend zijn. Dit is slechts een algemene instructie.

Stap 1: verwijder de deuren (en deurbeslag indien deze erg kwetsbaar zijn en/of uitsteken).

Stap 2: verwijder de indeling van de kast (legplanken/roedes/lades etc.).

meubels demonteren
Plak geleiders af zodat deze tijdens het laden en lossen niet uit kunnen schuiven.

Het kan na deze stappen handig zijn om de kast voorover te kantelen.

Stap 3: verwijder het dak van de kast.

Stap 4: verwijder één zijkant van de kast. Werk vervolgens stapsgewijs toe naar de andere zijde van de kast (van links naar rechts of vise versa).

Stap 5: verwijder de bodem van de kast.

Demonteren van een ledikant

Stap 1: verwijder de matrassen. Markeer deze met een verwijderbaar etiket of een stukje tape zodat je weet welk matras aan welke kant hoort en wat het hoofdeinde is. Zo lig je straks weer heerlijk comfortabel in je eigen kuiltje.

Stap 2: verwijder de lattenbodem of de spiraal. Label deze op dezelfde wijze als de matrassen.

Stap 3: haal het voeteinde los en laat de zijkanten van het bed hierna op de grond steunen. Leg hier een verhuisdeken onder om schade aan het bed en de vloer te voorkomen.

Stap 4: haal één zijde van het bed los.

Stap 5: ontkoppel het hoofdeind en de tweede zijde van het ledikant.


TIP | Lees voor aanvullende tips ook dit artikel.


Bevestigingsmaterialen veiligstellen

meubels demonteren

Je hebt nu verschillende losse onderdelen en het losse bevestigingsmateriaal. Vouw van inpakpapier een envelop net als het vouwen van een wrap. En doe het bevestigingsmateriaal hierin. Bind dit vervolgens met wat seal aan een van de losse onderdelen. Zo raakt er niets kwijt of in de war.

Bij elkaar houden

Houd alle onderdelen per meubelstuk bij elkaar tijdens het laden en lossen. Alles blijft zo compleet waardoor je niet naar onderdelen hoeft te zoeken en je meteen kunt beginnen met monteren.

We hopen je met dit artikel goede handvatten te hebben gegeven voor het meubels demonteren. Krijg je alsnog knikkende knieën bij het idee dat je zelf aan de slag moet? Neem dan contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Over de auteur

Hillebrand Verhuizingen & Transport is in 1992 door, Joop en Yvonne Hillebrand, opgericht in Almere na hun verhuizing naar deze jonge stad. Verhuizen staat in de top 3 van de meest stressvolle momenten in een mensenleven. Het is onze missie om de verhuizing van onze klanten rustig en overzichtelijk te laten verlopen, zodat zij terug kunnen kijken op een stressloze verhuizing.