Blog
okt 13
IT verhuizen

IT, verhuizen en de continuïteit van jouw bedrijf

Steeds vaker zijn bedrijfsprocessen (volledig) afhankelijk van IT. Zodra er stroom uitval is, een haperend netwerk of onbereikbare data komen veel bedrijven, tijdelijk, stil te liggen. En dit kost geld. Heel veel geld. Een bedrijfsverhuizing is het uitgelezen moment om jouw IT kritisch onder de loep te nemen. Enerzijds om jouw bedrijf toekomstbestendig te houden of maken. Anderzijds om operationeel te kunnen blijven tijdens jouw verhuizing. In het artikel “IT, verhuizen en de continuïteit van jouw bedrijf gaan we in op de IT aspecten die jouw aandacht verdienen wanneer jouw bedrijf gaat verhuizen.

Uitrusting nieuwe pand

Niet elk pand is voorzien van dezelfde uitrusting. De leeftijd van het pand en het oorspronkelijke gebruik c.q. de aard van de werkzaamheden van het vorige bedrijf kunnen invloed hebben op de kwaliteit van de infrastructuur. Denk aan verouderde bekabeling. Maar ook de bouwtechnische aspecten van het pand kunnen effect hebben op bijvoorbeeld het WIFI signaal van het pand. Een betrouwbare IT omgeving vraagt om een kritische blik van een expert. Daarom hebben wij David Asghedom van Techtitan voor je aan de tand gevoeld. Verderop in dit artikel deelt hij zijn kennis en geeft hij insider tips zodat de continuïteit van jouw bedrijf niet in gevaar komt door de verhuizing.

Dekking WIFI signaal

IT verhuizen

David: “Er is tegenwoordig bijna geen bedrijf meer dat zonder goed werkend WIFI netwerk kan functioneren. Grote kans dat dit ook voor jouw bedrijf geldt. Bekijk daarom voor je verhuizing grondig naar de nieuwe situatie. Is het nieuwe pand groter dan het huidige? Kijk dan goed naar het bereik van jouw huidige access points”. “Het bereik van jouw apparatuur bepaalt de plaatsing van de access points en kan zelfs onvoldoende dekking bieden. Met als resultaat dat er meer of andere apparatuur nodig is om een goed werkend netwerk aan te leggen met een goede dekking binnen het nieuwe pand” aldus de oprichter van Techtitan.

Naast de capaciteit van de aanwezige apparatuur kunnen er externe factoren zijn die een bedreiging vormen voor de dekking en het functioneren van het nieuwe netwerk. Denk hierbij aan goed geïsoleerde panden, gebruik van metaal in de bouwconstructie en andere stoorzenders.

Vervanging hardware

IT verhuizen

De snelheid en betrouwbaarheid van jouw netwerk wordt niet uitsluitend bepaald door de gebruikte access points. De bekabeling die de access points verbindt met de switch heeft grote invloed op jouw netwerk. Wanneer er veel data binnen jouw bedrijf wordt geüp- en download, is de snelheid van het netwerk erg belangrijk. Het kost tenslotte bakken met tijd en daarmee geld wanneer jouw medewerkers/collega’s onnodig lang naar hun beeldscherm zitten te turen omdat het verwerken van de data langer op zich laat wachten. Breng ruim voor de verhuizing in kaart wat jouw bedrijf nodig heeft en welke type data kabels er aanwezig zijn in het nieuwe pand. Asghedom: “Vragen jouw bedrijfsactiviteiten om een snel netwerk? Kies er dan voor om de bekabeling te upgraden naar CAT6 of hoger. Je kunt het vergelijken met de doorstroming van verkeer op een twee versus een vijfbaansweg. Het verwerken van het verkeer, of te wel jouw data, gaat met goede bekabeling veel sneller”.

De gebruikte hardware is ook van invloed op de veiligheid van jouw netwerk en kan daarmee een grote bedreiging vormen voor de continuïteit van jouw bedrijf. “De software op de meeste apparatuur zoals routers, modems en switches wordt na vijf tot zeven jaar na het op de markt brengen van de apparatuur vaak niet meer geüpdatet. Doordat voornamelijk de beveiliging van de apparatuur verouderd is, wordt het voor hackers heel makkelijk om toegang te krijgen tot jouw netwerk. Met toegang tot het netwerk kunnen zij data gijzelen, (gevoelige) informatie stelen en zelfs geld afhandig maken.

David Asghedom

“Het is mogelijk om refurbished apparatuur aan te schaffen. Zo is je bedrijf up to date zonder het milieu onnodig te belasten.”

— David Asghedom, Techtitan

Waarborgen functionaliteit

Het installeren en creëren van een goed werkend en stabiel netwerk kost tijd. Zo ook het overzetten van jouw internetaansluiting door jouw provider. David: “Ik adviseer mijn klanten om het netwerk te testen voordat de bedrijfsverhuizing gaat plaatsvinden, zodat iedereen daadwerkelijk aan de slag kan zodra de werkplekken zijn geïnstalleerd. Laat daarom de aansluiting op tijd overzetten. Zo heb je tijd om het netwerk te testen en eventuele gebreken te verhelpen voordat al het personeel weer naar kantoor komt. Vergeet ook niet om de VoIP verbinding te testen. Het is mogelijk dat het niet meer werkt in combinatie met de (nieuwe) apparatuur.

TIP | IT, verhuizen en de continuïteit van jouw bedrijf

Is het cruciaal dat jouw medewerkers/collega’s in aanloop naar en tijdens de verhuizing aan het werk kunnen blijven? Kies er dan voor om vanuit de cloud te werken. Zo blijft het bedrijf operationeel en kan iedereen verder terwijl de verhuizing in volle gang is.

Wist je dat er groene datacenters bestaan? Zij hebben aandacht voor bouwmaterialen, energiebesparing, groene energie et cetera.

Netwerkbeveiliging

Als je bezig bent om de IT goed onder de loep te nemen, besteed dan ook meteen aandacht aan de beveiliging van jouw netwerk. Bij het verhuizen van het modem of de installatie van een nieuwe, kunnen de instellingen zijn veranderd. Loop deze secuur na met betrekking tot jouw online veiligheid. “Heeft het modem bijvoorbeeld de mogelijkheid om tweestapsverificatie aan te zetten, activeer deze optie dan. Dit vergroot de bescherming van jouw netwerk” vertelt de online security expert.

IT verhuizen

Ben je op zoek naar een verhuisexpert omdat jouw bedrijf binnenkort gaat verhuizen? Neem dan contact met ons op. Een van onze verhuisadviseurs komt graag bij je langs om de verhuizing met je door te nemen en een offerte op te stellen. Wil je meteen ook advies over jouw IT omgeving? We brengen je, op jouw verzoek, graag in contact met de IT experts van Techtitan.

Over de auteur

Hillebrand Verhuizingen & Transport is in 1992 door, Joop en Yvonne Hillebrand, opgericht in Almere na hun verhuizing naar deze jonge stad. Verhuizen staat in de top 3 van de meest stressvolle momenten in een mensenleven. Het is onze missie om de verhuizing van onze klanten rustig en overzichtelijk te laten verlopen, zodat zij terug kunnen kijken op een stressloze verhuizing.