Blog
aug 31
huis kopen

Huis kopen? De échte waarde van een aankoopmakelaar

Hij is in de voetsporen van zijn vader getreden en inmiddels zelf ook een begrip geworden in Almere. We hebben het over Norbert Terpstra, makelaar en eigenaar van Woonaccent makelaars Almere. Door alle ontwikkelingen op de woningmarkt is er een hoop onduidelijkheid en onzekerheid ontstaan bij huizenbezitters- en kopers. Speciaal voor jou hebben wij Norbert aan de tand gevoeld. Zodat jij na het lezen van dit blog precies weet hoe jij, al dan niet met de hulp van een aankoopmakelaar, het huis kopen kunt dat je op het oog hebt… voor een gunstige prijs.

Vraagprijzen die ver overboden worden. Gesloten biedingen. Het zijn taferelen die in Amerika heel gewoon zijn en inmiddels zijn overgewaaid naar ons land. De tactiek is veranderd. Voorheen moest je het doen met een of twee biedingen, maar op dit moment zijn tien biedingen op een woning heel gebruikelijk. Als je een huis kopen gaat, is geld alleen niet meer genoeg. Onder andere tactiek en voorwaarden worden steeds belangrijker. Hier speelt een aankoopmakelaar een belangrijke rol in. Toch weten mensen de weg naar een aankoopmakelaar nog lang niet altijd te vinden.

Aankoopmakelaar

Je denkt waarschijnlijk bij de term ‘aankoopmakelaar’ aan iemand die namens jou onderhandeld bij de aankoop van een nieuw huis. Dat klopt, maar hij/zij kan voor jou veel meer van waarde zijn dan alleen pingelen over de euro’s. “Voordat je een bod uitbrengt wil je zeker weten dat het huis de juiste keuze is en wat het waard is. Zo heeft een (aankoop)makelaar meer zicht op de courantheid van een woning, en beschikt over relevante achtergrondinformatie over de woonwijk, gemeente en bijvoorbeeld bestemmingsplannen,” legt Norbert uit.

“Ga eerst langs een hypotheekadviseur voordat je op zoek gaat naar een nieuwe woning. Wanneer je precies weet wat je kunt lenen en het voorwerk al is gedaan, kan er snel gehandeld worden. Dit kan je voordelen opleveren tijdens het onderhandelingsproces.

Huis kopen

Ook bij de onderhandelingen heb je een voorsprong wanneer je dit door een aankoopmakelaar laat doen. “Makelaars hebben inzicht in de behaalde verkoopprijzen van huizen in de buurt. Voordat we de onderhandelingen ingaan, hebben wij dus al een idee in welke richting je qua bedrag moet denken. Dit geeft je de kans om een bod uit te brengen dat serieus overwogen wordt, in plaats van dat het meteen als ondenkbaar van tafel wordt geschoven. Met de schaarste op de huidige woningmarkt, laten mensen zich ook nog wel eens gaan bij het uitbrengen van een bod. Ze betalen dan onnodig veel. Een aankoopmakelaar kan je hiervoor behoeden, ” gaat de expert verder.

“Vlak ook invloed van de voorwaarden voor oplevering, financiering en biedingstactieken niet uit. Stel je hebt twee biedingen die niet ver uit elkaar liggen. Partij 1 met het hoogste bod moet honderd procent zien te financieren met een hypotheek. Partij 2 betaalt veertig procent uit eigen zak en hoeft slechts zestig procent te laten financieren. In een dergelijk geval kan de verkopende partij de voorkeur geven aan zekerheid en het tweede bod, ook al is deze lager, aannemen,”verklaart Norbert nader.

Meerwaarde

Een hogere slagingskans en besparen op de munten… Is dat het enige wat je van een aankoopmakelaar mag verwachten? We legden deze vraag voor aan Norbert. “Nee. De dienstverlening van een aankoopmakelaar gaat veel verder. Een belangrijk aspect in het aankooptraject is bijvoorbeeld ook het koopcontract. Een aankoopmakelaar checkt alle artikelen die door de verkopende partij in de voorlopige koopakte zijn opgenomen, op relevantie en juridische geldigheid.” Ook na het ondertekenen van het voorlopige contract, staat hij/zij voor je klaar. Je wordt bijgestaan tijdens de inspectie en overdracht bij de notaris. Doordat je tijdens het gehele proces wordt begeleid en ontzorgd, worden potentiële problemen vroegtijdig gesignaleerd en opgevangen. Het resultaat is dat je met meer vertrouwen en zekerheid je handtekening zet onder het definitieve koopcontract.

[tekst gaat verder na de foto]

Huis kopen

“Doe van te voren onderzoek naar de locatie van de woning en de wijk waarin deze zich bevindt. Kijk op Google maps en rijdt door de wijk. Check ook informatie die je op internet hebt gevonden bij je aankoopmakelaar. Misschien is deze informatie niet meer relevant.”

Selecteren & investeren

De investering voor een aankoopmakelaar liggen gemiddeld tussen de € 1500 en € 2500 euro, afhankelijk van het gebied waarin de makelaar gevestigd is en de benodigde inspanning om het proces te voltooien. “Een goede aankoopmakelaar verdient zichzelf terug door veel gemak te bieden, jouw slagingskans te vergroten en door er voor te zorgen dat je niet meer hoeft te betalen dan nodig voor het huis dat je op het oog hebt.”

Stel dat ik een aankoopmakelaar wil inschakelen, hoe weet ik dan dat ik de juiste partij kies? “Allereerst zijn er drie basis zaken die je wat mij betreft dient te checken. 1) Is een makelaar aangesloten bij een organisatie, denk bijvoorbeeld aan de NVM? 2) Hoe luiden de (recente) recensies van de makelaar? Dit kun je onder andere op Funda inzien. 3) Win informatie in binnen jouw eigen netwerk,” antwoord Norbert. “Aanvullend kun je contact opnemen met makelaars of zelfstandig een van hun huizen bezichtigen. Kijk hoe je te woord wordt gestaan. Neemt iemand de tijd voor je? Is hij/zij oprecht geïnteresseerd in jou? Dit is vaak een belangrijke indicator voor hoe iemand je bij zal staan tijdens dit belangrijke proces.”

Huis kopen met of zonder aankoopmakelaar

Je hebt na het lezen van dit blog de belangrijkste informatie gekregen om te beslissen of je wel of geen gebruik wilt maken van de expertise van een aankoopmakelaar. En hoe je de aankoopmakelaar selecteert die het beste bij jou past. We wensen je heel veel geluk en succes bij jouw zoektocht. Nog een laatste tip van ons… het kan zomaar zijn dat potentiële kopers van jouw eigen huis extra geld bieden als zij eerder de woning kunnen betrekken. Vraag daarom een verhuisofferte aan zodra jij jouw woning te koop zet en laat hier de potentiële opslagkosten in meenemen. Je weet dan meteen wat de extra financiële gevolgen zijn van het eerder overdragen van jouw huis en weloverwogen kunt reageren op de biedingen. 

Over de auteur

Hillebrand Verhuizingen & Transport is in 1992 door, Joop en Yvonne Hillebrand, opgericht in Almere na hun verhuizing naar deze jonge stad. Verhuizen staat in de top 3 van de meest stressvolle momenten in een mensenleven. Het is onze missie om de verhuizing van onze klanten rustig en overzichtelijk te laten verlopen, zodat zij terug kunnen kijken op een stressloze verhuizing.