Duurzaam leven en milieubewust handelen wordt met de dag meer populair. We hechten steeds meer waarde aan de omgeving waarin wij leven en geven meer om de toekomst van onze (klein)kinderen. En niet zonder reden. Door de millennia heen is de aarde eerder door extreem warme en koude periodes heengegaan. De situatie waarin wij ons nu bevinden ligt wat gecompliceerder. Door lang wetenschappelijk onderzoek is bekend geworden dat mensen de klimaatverandering sterk kunnen beïnvloeden door het op grote schaal verbranden van fossiele brandstoffen. De gassen die vrijkomen bij de verbranding hiervan door bijvoorbeeld de auto’s waarin we rijden, het produceren van producten en het verbranden van afval hebben effect op de klimaatverandering die gaande is. Ook jouw verhuizing draagt hier aan bij. Goed nieuws: de hoeveelheid milieuschade die jouw verhuizing veroorzaakt heb je zelf in de hand. Lees verder om te weten te komen hoe ook jij duurzaam kunt verhuizen.
Duurzaam verhuizen tip #1: (Milieu-)bewust opruimen
Opruimen voordat je gaat verhuizen scheelt je niet alleen tijd en geld, maar ontziet ook het milieu. Hoe minder je verhuist, hoe kleiner de auto die nodig is om jouw spullen te verhuizen en hoe minder vaak je heen en weer hoeft te rijden als je zelf de spullen verhuist. Ook het lagere gewicht van de spullen bespaard op de brandstof en dus de uitstoot.
Van de spullen die je niet mee neemt naar jouw nieuwe huis, kun je op een aantal duurzame manieren afscheid nemen. De beste manier is om ze een tweede leven te geven door ze te verkopen of weg te geven aan een kringloopwinkel of via een van de vele gratis-af-te-halen-Facebook-groepen. De spullen die niemand wil hebben of niet langer bruikbaar zijn kun je vervolgens gescheiden weggooien bij een re- of upcycleperron.
Duurzaam verhuizen tip #2: Hergebruik van verhuismateriaal
Jouw spullen verhuizen zonder het gebruik van verhuismateriaal is nagenoeg onmogelijk. Zie jij jezelf of het verhuisbedrijf al in de weer met losse kopjes, boeken en t-shirts? Nee? Wij ook niet. Door bewuste keuzes te maken kun je ook hier een wezenlijk verschil maken. Te beginnen met de verhuisdozen. Wanneer je jouw verhuizing uitbesteed aan een professioneel en gerenommeerd verhuisbedrijf, zul je verhuisdozen in bruikleen krijgen. Deze verhuisdozen worden niet alleen meerdere keren ingezet voor verhuizingen, ze zijn doorgaans ook gemaakt van gerecycled papier. En zijn in de meeste gevallen in de Benelux of Duitsland geproduceerd waarmee het transport ook beperkt is.
Ga je zelf verhuizen met de hulp van wat vrienden en familieleden? Huur of koop dan je verhuisdozen bij een verhuisbedrijf. Je kunt nieuwe dozen huren of bijvoorbeeld gebruikte verhuisdozen kopen. Doorgaans ben je aan het einde van de rit net zoveel kwijt als wanneer je verhuisdozen koopt bij een bouwmarkt of zelfopslag locatie. Het is duurzamer en de verhuisdozen zijn ook nog eens van veel betere kwaliteit.
Duurzaam verhuizen tip #3: Papier versus plastic
Op internet gaan de meest uiteenlopende adviezen rond. Van plastic ‘verhuisdozen’ tot aan je glazen inpakken in sokken. Toegegeven ze zijn erg creatief, maar in veel gevallen tijdrovend, niet realistisch en ook niet altijd even duurzaam in onze ogen. Laat we voorop stellen dat hergebruik van materialen en het minimaliseren van plastic belangrijke aspecten zijn. Toch ontkom je niet altijd aan wegwerpmateriaal.
Kleine losse items zoals jouw de paperclips en nietjes uit jouw bureaula en jouw sieraden stop je beter niet los in een verhuisdoos. De kans is dan erg groot dat je ze kwijtraakt. Ook het servies en andere breekbare items wil je niet onbeschermd inpakken. Inpakpapier is voor deze gevallen het beste materiaal dat je kunt gebruiken. Het is milieuvriendelijker en neemt minder ruimte in beslag dan noppenfolie (ook wel bubbeltjesfolie genoemd), waardoor je minder verhuisdozen nodig hebt. Mits je de juiste inpaktechnieken toepast. Deze delen wij gratis en voor niets met al onze klanten. Ons inpakpapier is niet gebleekt en wordt gemaakt van gerecycled papier of restpartijen die anders zouden worden vernietigd. Ga je zelf verhuizen en wil je gebruik maken van deze duurzame optie? Ook hiervoor kun je terecht bij een verhuisbedrijf bij jouw in de buurt.
Duurzaam verhuizen tip #4: Een biologisch sopje
Door je oude huis haal je misschien alleen nog even snel de bezem, maar jouw nieuwe huis wil je waarschijnlijk wel van een grondigere poetsbeurt voorzien. Om verspilling en onnodig extra plastic verpakkingen te voorkomen maak je natuurlijk eerst de schoonmaakmiddelen en –spullen op die je al hebt. Wanneer je toe bent aan nieuwe schoonmaakmiddelen, kies dan voor natuurlijke alternatieven. Bij de betere supermarkten zijn niet alleen de oude middeltjes die je oma nog gebruikte (zoals schoonmaakazijn, groene zeep en soda) te koop. Het assortiment biologisch afbreekbare schoonmaakspullen wordt steeds groter. Toilet- en allesreiniger, afwasmiddel, vaatwasblokjes, vuilniszakken… ze hebben voor praktisch alles een duurzame variant. Je denkt nu misschien ‘Dat kost klauwen vol geld’. Ook dat valt reuze mee. Veel producten zijn niet veel duurder dan de doorsnee variant en als je de aanbiedingen in de gaten houdt, kun je ook daar nog een paar euro’s besparen. Geld is dus geen excuus ; ).
Duurzaam verhuizen tip #5: Bamboo-terham
Al je borden, glazen en bestek zitten allemaal in een doos, maar vlak voor/tijdens/vlak na verhuizing wil je wel af en toe wat eten en drinken om het verhuisteam op gang te houden. Als dat nog geen reden genoeg is om wegwerpservies en –bestek te kopen, dan is de afwas wel een goed excuus. Tijdens je verhuizing zit je echt niet te wachten op het doen van de afwas. De technologie heeft ook hier niet stil gestaan. Er zijn tegenwoordig diverse wegwerpproducten op de markt gemaakt van onder andere suikerriet, bamboo en palmbladeren. Verrassend genoeg zijn ze vaak van dermate goede kwaliteit, dat wanneer je het toch niet kunt laten om de afwas te doen, je ze met gemak nog een keer kunt gebruiken!
Duurzaam verhuizen bonus-tip: CO2 compensatie
Wil je nog een stapje verder gaan of wil je op een simpele manier duurzaam verhuizen? Dan kun je de CO2 uitstoot die gemoeid is bij jouw verhuizing compenseren door bomen te planten. Al voor € 10,00 kun je genoeg bomen laten planten in Nederland of daar buiten, om de CO2 te compenseren die je hebt veroorzaakt met jouw verhuizing. Zij slurpen de CO2 op en als bonus geven ze je een lading zuurstof terug. Hoe tof is dat!?!
Mooi dat u een stukje over duurzaam verhuizen heeft geschreven. Wij willen graag een verhuisbedrijf inschakelen, omdat er erg veel verhuisd moet worden. Dit kunnen we niet alleen aan. Het is fijn dat dergelijke bedrijven hun verhuismateriaal hergebruiken en dat is wel zo duurzaam. Bestaan er ook verhuisbedrijven die met zuinige vrachtwagens rijden of bijvoorbeeld geen plastic gebruiken?
Goedemorgen Sarah,
Op de Nederlandse markt zijn er nog maar beperkt wagens beschikbaar die volledig elektrisch zijn. De kans dat er een verhuisbedrijf is in Nederland dat verhuizingen volledig kan uitvoeren met elektrische voertuigen, lijkt me daarom klein. Daarnaast zijn er ook nog niet voor alle materialen die nodig zijn om een verhuizing professioneel uit te voeren, duurzame alternatieve beschikbaar. CO2 neutraal verhuizen is hiermee helaas op dit moment alleen mogelijk door een combinatie van beschikbare duurzame materialen, recycling en CO2 compensatie.
Goed om stil te staan bij het thema duurzaamheid in verband met verhuizing. Ik geloof dat ik het er aardig heb afgebracht. Het verhuisbedrijf bracht zelf kartonnen dozen mee en haalde die ook weer op. Al het breekbare goed heb ik in krantenpapier gewikkeld.
Dank je wel Ivan. Wij zijn van mening dat als je iets kunt doen dat bijdraagt aan de gezondheid van de mensheid en de aarde, dat je dat vooral moet doen. Wat goed om te horen dat jij ook gebruik hebt gemaakt van verhuisdozen, die nogmaals ingezet zullen worden. Krantenpapier werkt inderdaad ook prima om de breekbare waren mee in te pakken. Dit werd vroeger ook zo gedaan. Enige nadeel is dat ze vaak toch wat afgeven en je dus alles moet afnemen of afwassen. Om dat voor te zijn, leveren wij onze klanten duurzaam inpakpapier. Dat scheelt ze weer wat werk 😉
Informatief artikel.
Bedankt allesovereigenvervoer.nl. Doen jullie zelf ook iets aan duurzaamheid?
Je kan inderdaad gemakkelijk duurzame maatregelen treffen bij het verhuizen. Ik heb zelf ook altijd mijn verhuisdozen van vrienden overgenomen. Daarnaast zorg ik er ook altijd voor dat de spullen die ik niet mee wil nemen een tweede leven krijgen.
Goed dat je er bewust van bent dat je ook tijdens je verhuizing selectief kunt kijken naar de materialen die je gebruikt en de spullen die je wel en niet meeneemt.